fbpx

Комітет ВРУ визнав корупціогенним президентський законопроект про адвокатуру. ВІДЕО

Політика 10:32, 22.11, 2018

Комітет з питань запобігання і протидії корупції Верховної Ради визнав законопроект №9055 "Про адвокатуру та адвокатську діяльність", внесений президентом Петром Порошенком, корупціогенним.

Про це повідомив один з лідерів РНС, кандидат в Президенти, народний депутат та член антикорупційного комітету Юрій Дерев’янко, який виступив з такою ініціативою під час засідання. 

Він переконаний, що цей законопроект містить корупційні складові та обмежує повноваження адвокатів, що в свою чергу може обмежити права кожного українця.  

"Це не просто адвокатська діяльність, це захист кожного українця в процесі здійснення адвокатом своєї діяльності. В цьому законопроекті є величезна кількість сумнівних норм, які мають корупційні ризики", – заявив Юрій Дерев’янко. 

Зокрема, за його словами, це такі корупціогенні фактори:

– Законодавче закріплення корупційної залежності захисника від слідчого в кримінальному процесі.  

– Положення, яке забороняє здійснювати адвокатську діяльність поряд з роботою за трудом договором (контрактом) для адвоката, який не є державним службовцем.

– Можливість стати адвокатом лише після перебування на посаді помічника адвоката на підставі укладеного договору.

– Умови і порядок допуску до складання кваліфікаційного іспиту для подальшого отримання свідоцтва без проходження стажування.

– Ускладнення процедури проходження кваліфікаційного іспиту.

– Положення, яке дає підставу у відмові на відповідь на адвокатський запит суб’єктивного характеру.

Окрім того, Дерев’янко зазначив, що законопроект містить норми, які стосуються боротьби за адвокатське самоврядування. Перед засіданням комітету він відвідав круглий стіл "Зловживання процесуальними правами в адвокатській діяльності". 

"Намагаються запустити невизначений механізм, яким чином того чи іншого адвоката приборкати, а потім хочуть створити самоврядну організацію, яка буде приймати рішення, як його приборкати – наприклад, паралізувати роботу адвоката, і немає більш м’яких альтернатив. Найлегше покарання – це одразу позбавлення адвокатського свідоцтва. Будь-якого адвоката можна вибити з процесу в такий спосіб", – обурився Дерев’янко. 

Нагадаємо, 6 вересня у Верховній Раді було зареєстровано як невідкладний президентський законопроект 9055 "Про адвокатуру та адвокатську діяльність".

На правах реклами

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: