fbpx

Комунальники і газовики скаржаться на франківців, які не дозволяють перевірити димовентиляційні канали

Суспільство 09:22, 30.01, 2018

Заступник міського голови Олексій Кайда пропонує розносити франківцям, які не пускають у квартири газовиків, фото загиблих від отруєння чадним газом.

В Івано-Франківську чиновники заслухали доповіді комунальників про стан утримання вентиляційних каналів.

Так, на балансі МІУК є 642 будинки, з них 630 – газифіковано. Відповідно до правил безпеки житловий фонд має періодично проходити перевірку на обстеження вентиляційних каналів.
Якщо є газовий котел або колонка, обстеження проводиться двічі на рік – на початку опалювального сезону і в кінці.

У 2017 році було перевірено 649 будинків – навіть більше, як на балансі МІУК.

Проблему, за словами директора МІУК Мирона Джуса, виявлено в одному будинку.

"У минулому році один підрядник виявив порушення, де в одному коробі були зшиті вентиляційний і димовий канали. Припис дали нам і газовому управлінню. Ми запропонували мешканцям провести ремонт, вони відмовилися і газ відключили. Після того мешканці прийняли рішення про ремонт, зараз роботи вже завершуються", – розповів Джус. 

Плата за послуги  0,54 грн з квадратного метра квартири, її розділяють на два місяці. Джус відзначив, що є проблема – нерозуміння мешканцями проблеми і недопуск до квартири фахівців.

На балансі КП "Дирекція замовника" 55 будинків. Вентиляційні канали перевірені у 75% будинків, до інших мешканці не допустили спеціалістів. Димові канали перевірені в усіх будинках.

Міський голова Руслан Марцінків просить мешканців міста не легковажити з цим та допускати до помешкань фахівців. Він пригадав смерть родини Гордієнків у будинку на Січових Стрільців. Коли від отруєння чадним газом загинули двоє дорослих і троє дітей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після слідчого експерименту змінилася версія загибелі сім'ї Гордієнків у Франківську

Директор "Балтія Сервіс" поскаржився, що люди не допускають до квартир фахівців, тому перевірено лише частину помешкань, які осблуговує компанія.

Заступник міського голови Олексій Кайда запропонував зробити фотографії тих людей, які загинули, фото трун і розносити тим людям, які не допускають до квартир.

Представник "Івано-Франківськгаз" Андрій Струк каже, що проблем з МІУК немає, є погоджені графіки, така сама ситуація з "Дирецією замовника". Проте 106 будинків, які в управлінні приватних жеків і ОСББ, інформацію про перевірки не подали.

"Хочу, щоби мешканці розуміли, що велика відповідальність є на власниках житлових будинків. Тому зволікати зі зверненням до газовиків не потрібно",  підсумував Марцінків.

Що слід зробити, аби не допустити отруєння вкрай небезпечним чадним газом при експлуатації газових котлів? Читайте у матеріалі КУРСу: Шість порад франківських газовиків: як вберегтися від отруєння чадним газом

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: