fbpx

Концепція на 40 мільйонів: що планують зробити з парком у Франківську

Суспільство 21:10, 20.12, 2017

В обговоренні концепції розвитку міського парку ім. Шевченка взяли участь четверо франківців. Концепцію, що її планують втілити впродовж наступних 5 років, представили мер Руслан Марцінків, директор КП "Центр розвитку міста та рекреації" Руслана Василюк та автор проекту, сертифікований архітектор у галузі містобудування Юрій Столяров (Львів).

"Близько 40 млн грн передбачаємо на проект реконструкції парку, – повідомив міський голова Руслан Марцінків. – Цього, звичайно, не досить, але треба починати, і ми вже почали. Парк змінюється, і ці зміни вкладаються у концепцію. Цього року вже виділили 18 мільйонів".

"Ми розробили концепцію, яка має стати першим кроком у розвитку парку, – пояснив архітектор Юрій Столяров. – Це "дорожня карта", в яку можуть "лягати" окремі проекти, що узгоджуються з концепцією. При цьому важливо не зіпсувати парк. Не перенаситити його різними функціями. Втручатися в "тканину" парку дуже помірковано і обережно. Серед іншого зважати на історичне паркове середовище. Ми проаналізували давні мапи початку минулого століття і прийшли до висновку, що треба покращити мережу алей в центральній частині парку і забезпечити роботу периферії".

Проект комплесного оновлення франківського парку, за словами архітектора, може тривати до 5 років, оскільки парк неможливо закрити на реконструкцію одномоментно.

1

"Франківський парк – це пам'ятка садово-паркового мистецтва, тому якихось глобальних перетворень не буде. Ми прагнемо максимально зберегти його історичну цінність. Додати деякі інфраструктурні речі – додаткові доріжки, наприклад, щоби збільшити корисну площу парку, бо парк у нас невеликий – усього 24 гектари. Треба максимально цю площу використовувати, щоби зробити і сферу розваг, і спортивну зону, і зону відпочинку, врахувати і потреби активних людей, і батьків із дітьми, і людей у віці", – сказала Руслана Василюк.  

Представляючи проект, архітектор Юрій Столяров відзначив, що нова планувальна концепція парку укладена на основі вивчення закордонного досвіду. Зокрема, міста Бостон. Перед тим як її розробити, архітектори вивчили "життя" парку. З’ясували, що франківський парк може прийняти, відповідно до Державних будівельних норм, не більше 1% мешканців міста. При цьому дві третини його відвідувачів зазвичай проходять транзитом. Найбільш жвава частина – центральна алея та зона атракціонів. Атракціони займають 8% території парку, 2% займає забудова і 12% – доріжки. За ДБН зелена зона парку має складати від 65-85%. У парку Івано-Франківська 72% зелені, і це вирішили зберегти. Так само не чіпатимуть забудову. Зате збільшать зону доріжок і території активностей, а також видозмінять рельєф. Окремо попрацюють із водоймами та освітленням.

"Насамперед визначили, що треба покращити. У парку є багато зайвих елементів благоустрою з 1970-80 років, коли в моді були різні бетонні форми. Теперішні тенденції – максимально працювати з природним ландшафтом і насадженнями. Тому наші пропозиції полягали передовсім у тому, як змінити ландшафт і що прибрати. Окрім бетонних конструкцій, кидається в очі строкатість підприємницьких форм. Це також пропонується прибрати – уніфікувати", – розповів Юрій Столяров.

Головні проблеми парку, як їх побачили автори концепції перетворення, це: оптимізація використання території; недосконала алейна мережа; стан водойм; незадовільний стан атракціонів; мало інформації про історію парку; недосконала навігація; захаращеність кущами; невпорядкований вигляд кафе і відпочинкових майданчиків.

Що пропонується зробити з парком:

2

"Концепція розвитку парку відповідає його зонуванню та Генеральному плану міста", – додав архітектор.

Отже, густу алейну мережу планують прокласти в тій частині парку, яка примикає до стадіону "Рух" з боку вулиці Чорновола, і підвести до гірки. Її окультурять – зроблять спіральний підйом для даунхілу, а північний схил залишать для санчат на зиму.

Господарську зону розширять фермою або міні-зоопарком. Наразі шукають підприємця, який би взявся за цю частину проекту.

Занедбане місце біля господарської зони, де зараз розташований баскетбольний майданчик, перетворять на спортивну зону для відпочинку дорослих. Тут же облаштують поле для міні-гольфу.

Там, де центральна алея закінчується "в нікуди", зроблять "східний куточок" з японським колоритом – сад каменів, поставлять альтанку, екзотичні форми.

Є думка позаду пам’ятника Шевченка відновити історичну альтанку. А на виході до технікуму фізкультури на вулицю Мазепи  влаштують "Лісову школу", де будуть майстер-класи для дітей.

По периметру парку прокладуть велодоріжки, частина з них буде збігатися з пішохідними. На периферії велодоріжки матимуть елементи для екстремального катання. "Щоби розосередити людей з центральної частини парку", – зазначив архітектор.

Для батьків із дітьми на місці бетонних конструкцій пропонують зробити "зелений лабіринт" із живоплоту. Також живоплотом відгородять парк від радянської забудови, яка примикає до нього. В кількох місцях облаштують ексклюзивні дитячі майданчики без споруд, де діти зможуть вільно бігати.

Канатні парки залишать там, де вони є. 

Для вигулу собак відведуть дві зони – у віддалених частинах парку. 

В особливих місцях, де були пам'ятники тощо, встановлять історичні інформаційні стенди. Їх пропонують робити зі скла у форматі 3-Д по типу "доповненої реальності" на гаджетах.

Що стосується озер, то їх почистять, додаткову аерацію забезпечать з допомогою "плаваючих" фонтанів та невеликих штучних водоспадів. Частково демонтують підпірні стінки, щоби відкрити вільний схід травою до води. На рештках стінок зроблять лавки.

"Методи ми вибирали нескладі і недорогі в реалізації та в подальшому обслуговуванні, – каже про концепцію розвитку парку Юрій Столяров. – Знаємо, що проекти виходять якісні, коли є активна участь громади. Дуже розраховуємо на пропозиції франківців. Концепція відкрита для доповнення і вдосконалення".

"Обговорення концепції розвитку парку не обмежиться сьогоднішньою зустріччю. Будемо збирати пропозиції франківців. Навесні зберемося ще раз, – додала Руслана Василюк. – Спеціально для подання пропозицій з розвитку парку відкрили електронну пошту. Чекаємо на пропозиції, які родзинки додати до концепції, щоби вони відрізняли парк нашого міста від інших". 

Через місяць КП представить проект реконструкції мостика з підсвіткою на "третьому" озері – на нього виходить центральна паркова алея. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: