fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Політика
  • Корупцію не закопали: облрада не підтримала пропозицію Ольги Федишиної про застосування ProZorro для допорогових закупівель

Корупцію не закопали: облрада не підтримала пропозицію Ольги Федишиної про застосування ProZorro для допорогових закупівель

Політика 16:54, 22.12, 2017

На сьогоднішній сесії депутат Івано-Франківської обласної ради від фракції "ВОЛЯ" партії "РУХ НОВИХ СИЛ" Ольга Федишина зачитала звернення з пропозицією зобов'язати всіх розпорядників коштів обласного бюджету застосовувати систему ProZorro для закупівель товарів і послуг починаючи з суми 20 тисяч гривень, а робіт – зі 100 тисяч гривень.

Проте таке звернення не отримало підтримки. "За" проголосували 16 депутатів, "Утрималось"  4, "Не голосувало"  45, повідомляє прес-служба партії. 

"Мені незрозуміла така їх позиція. Чиновники чомусь уникають закупівель через систему ProZorro. На жаль, Івано-Франківщина і так не на найвищих щаблях у рейтингу прозорості щодо використання бюджетних коштів. А ми б хотіли, щоб наша область іншим показувала приклад", – каже Ольга Федишина. 

Варто зауважити, що за законом використання системи ProZorro не є обов'язковим для допорогових закупівель, де ціна товарів або послуг менша 200 тис. грн, а робіт – 1,5 млн грн. Тож для того, щоб зекономити кошти платників податків та запобігти корупційним ризикам, велика кількість рад в різних областях прийняли рішення проводити закупівлі в системі ProZorro і на допорогові закупівлі, проте цього досі не зробила Івано-Франківська обласна рада. 

"Депутати від фракції "ВОЛЯ" подають пропозиції щодо впровадженн системи ProZorro ще з кінця 2015 року. Перший раз ми це просили передбачити у бюджеті на 2016 рік, потім – на 2017 рік. Кожного разу така пропозиція не отримувала необхідної кількості голосів на сесії облради. Якщо уважно проаналізувати більшість рішень обласної ради з розподілу бюджету, то більш як 90% розподілу коштів йде на дотендерні суми. Це означає, що в ручному режимі визначаються підрядник, як наслідок – відсутня вільна конкуренція. Серед розпорядників коштів обласного бюджету є Івано-Франківська ОДА та її департаменти, які також не використовують систему ProZorro на до тендерні суми", – розповідає Ольга Федишина.

Як писав КУРС, напередодні сесії обласної ради із закликом "закопати корупцію" до голови облради Олександра Сича та депутатів зверталися активісти "Антикорупційної платформи"

Як в області десятки мільйонів гривень "зливаються" на десяток фірм-фаворитів влади поза системою публічних торгів, читайте на КУРСі у розслідуванні Договор(няк)и поза ProZorro: як Івано-Франківська ОДА уникає відкритих закупівель.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: