fbpx

Коваль з Німеччини радив франківським активістам, як вберегти старовинні двері. ФОТО

Суспільство 21:00, 07.09, 2017

До Івано-Франківська приїхав відомий німецький коваль-реставратор Андреас Альтгамер. Запросили його активісти проекту "Франківськ, який треба берегти".

Андреасу Альтгамеру вже 66 років, близько 40 років він займається ковальством та реставрацією кованих виробів. Його прізвище означає – старий молоток. В Німеччині він займався реставрацією в старовинних замках та церквах. Останні 8 років у Львові він бере участь у програмі відновлення історичної частини міста в рамках співпраці Львівської міської ради та німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ. Він реставрує металеві двері, балконні решітки, підставки для квітів на вікнах. 

Марія Козакевич, громадська активістка та авторка ініціативи "Франківськ, який треба берегти", разом із франківськими майстрами-реставраторами – ковалями, архітекторами і майстром з ліпнини – саме проходить у Львові навчання від GIZ з реставрації пам’яток архітектури.

"Ми запросили його в Івано-Франківськ як консультанта. Зараз маємо дуже цікаві двері на реставрації за адресою Грушевського, 42. Коли з дверей зняли фарбу, то був для нас сюрприз. На них були латунні вставки, на жаль, не всі збереглись. Були просто знищені якимись шукачами кольорових металів. Тепер у нас постає питання, як ці деталі відновити", – розповідає засновник проекту "Франківськ, який треба берегти" Марія Козакевич. 

Металеві двері зараз на реставрації в майстерні засновника "Свята ковалів" Сергія Полуботька. Кошти на реставрацію виділила міська рада. Андреас Альтгамер оглянув двері та проконсультував майстрів, як, на його думку, краще їх відреставрувати. Після чого йому показали ще кілька металевих дверей в середмісті Івано-Франківська, які стоять в черзі на реставрацію.

Під час прогулянки Івано-Франківськом Андреаса Альтгамера здивували ремонтні роботи в історичному середмісті довкола скверу Міцкевича. Він зазначив, що не розуміє, для чого ці переробки і навіщо зрізати дерева та робити вулицю ширшою. Він додав, що зараз в Європі, навпаки, стараються берегти історичний вигляд вулиць.

1

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: