fbpx

Легендарне місце стоянки сотень УПА молодь впорядкувала перед вишколом

Суспільство 10:28, 26.06, 2017

Юнацтво Української Добровольчої Армії провело толоку на місці постою сотень УПА на Осовій Поляні в Рогатинському районі Прикарпаття.

Добровольці прибрали територію, скосили траву, а також послухали розповідь про історію цих місць, про героїв, які в непростий час боролися за незалежність України.

"Якщо раніше ми зверталися до молоді із закликом долучатися до проведення толоки, то сьогодні вони самі проявляють ініціативу. Юні хлопці не забувають наші місця слави і вважають своїм обов’язком наводити біля них лад. Дуже приємно, що ці юнаки використовують свій вільний час на вшанування героїв, вшанування історичних місць.

Також молоді добровольці зголосилися в липні пройти вишкір в лавах УДА", – повідомив керівник прикарпатського відділення штабу Яроша Василь Абрамів.

Нагадаємо, поблизу села Воронів Рогатинського району знаходиться історичне місце "Осова Поляна", де у 1944 році минулого століття таборувала сотня "Орли" та неодноразово бував командувач УПА Роман Шухевич.

1

Ще на початку 1990-х років мешканці довколишніх сіл відтворили таборові споруди УПА, збудували меморіальні каплиці, встановили пам′ятні хрести. Відтоді щороку на цьому місці проводять свої табори активісти молодіжних патріотичних організацій Прикарпаття. 

Довідково: Між селами Воронів та Мельна на Рогатинщині у 19431944 роках проводили свої вишколи повстанська сотня "Бурлаки", відділ окремого призначення "Сіроманці", а також інші відділи УПА. 
Поруч – Осова Поляна, де таборувала сотня "Орли". 
16 грудня 1944 року із Золотої Поляни сотня "Сіроманців" визволила 40 в’язнів у районному центрі Нові Стрілища. У цьому бою загинув командир відділу сотенний "Яструб", вихідець із Полтавщини Дмитро Карпенко. Він похований на хуторі Кам’янка, недалеко від Золотої Поляни. Неодноразово на Золотій Поляні бував Головний командир УПА Роман Шухевич із особистими інспекціями стану бойових відділів УПА.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: