fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Політика
  • Курченко і Медведчук під "дахом" Президента обікрали Україну на 100 мільярдів на контрабанді нафтопродуктів, – Дерев’янко

Курченко і Медведчук під "дахом" Президента обікрали Україну на 100 мільярдів на контрабанді нафтопродуктів, – Дерев’янко

Політика 18:55, 15.11, 2017

Під покровительством Президента України одіозні олігархи Сергій Курченко та Віктор Медведчук експлуатують нафтопровід протяжністю 1433 кілометри на території України, від чого бюджет України недоотримав близько 100 мільярдів гривень.

Про це заявив один з лідерів РУХУ НОВИХ СИЛ народний депутат Юрій Дерев'янко під час брифінгу в парламенті 14 листопада.
 

"В той час, коли ми маємо війну на Сході, бачимо, як певні одіозні проросійські олігархи з близького оточення Януковича, такі як Сергій Курченко разом з кумом Путіна Віктором Медведчуком під "дахуванням" Президента України Петра Порошенка вибудували багатомільярдну схему і продовжують отримувати злочинні прибутки через нафтопровід, який проходить через територію України", – заявив Дерев'янко. 

Він пояснив, що мова йде про трубопровід протяжністю 1433 кілометри на території України, який за дивним збігом обставин не потрапив у власність держави.

За словами Дерев'янка, компанія "Прикарпатзахідтранс" володіє сьогодні цим трубопроводом, але реальними власниками цього нафтопроводу є Курченко і Медведчук. "Зараз цей контроль над трубопроводом здійснюється через офшорні компанії, власники яких частково знаходяться в Україні, частково в Росії", – заявив він.

За його інформацією, швейцарські компанії Proton Energy Group SA та ITC Industry Trading Company SA належать куму президента РФ Путіна  Медведчуку. Депутат зазначив, що через трубопровід прокачують мільйони тонн нафтопродуктів, зокрема дизельного палива, на територію України і через територію України, в тому числі здійснюючи різні незаконні контрабандні оборудки, які приносять багатомільйонні збитки державному бюджету.

"Водночас тіньовим партнером цієї схеми є Президент Порошенко, який від реалізації цих нафтопродуктів отримує, за деяким даними, близько 25% від загального прибутку", – підкреслив депутат.

Дерев'янко повідомив, що за минулі роки обсяги поставок через цей трубопровід збільшилися. "І незважаючи на те, що ми вимагаємо санкцій стосовно РФ, саме російські нафтопродукти через цю трубу, яка мала би бути власністю України, потрапляють на територію України, і імітується бурхливий експорт, якого насправді немає", – обурився він.

За його інформацією, в період з жовтня 2016 року по вересень 2017 року ці компанії реалізували на території України понад 1,7 млн тонн дизпалива. Також з травня по вересень 2017 року було реалізовано 177 тис. тонн скрапленого вуглеводного газу.

"Тільки 81,4 тис. тонн дизельного палива Євро-3 начебто було експортовано в Угорщину. Насправді Угорщина не підтвердила отримання цього обсягу дизпалива. А це означає, що це паливо було просто продано контрабандою на території України без сплати жодного податку", – поінформував Дерев'янко.

Він додав, що за цими фактами була порушена кримінальна справа, яка до цього часу не розслідується. При цьому закупівельна ціна за тонну дизеля в Росії складає 470 доларів, скрапленого газу – 370 доларів, а на українському ринку їх реалізовують по 530 і 790 доларів США за тонну відповідно. За його інформацією, 20-30% цього палива потрапляє як контрабанда.

"Тобто сумарний прибуток цієї компанії, яка сьогодні працює під дахом Президента, складає 172 млн доларів США в рік. Сумарно держбюджет України втратив понад 100 млрд гривень!" – підкреслив Дерев'янко.

Він повідомив, що звернувся в НАБУ з вимогою перевірити ці дані дані, а також внести відомості до ЄРДР щодо порушення кримінальної справи. Депутат також зауважив, що ця схема працює не просто під прикриттям, а й з використанням судової системи. 

"Один із судів Рівненської області прийняв рішення звернути увагу на те, що це начебто інший трубопровід. Що цей трубопровід, який мав бути націоналізований після розпаду Радянського Союзу, взагалі списаний. А інший трубопровід, через який прокачують сотні тисяч тонн дизельного палива, є абсолютно іншою власністю", – заявив нардеп.

В НАБУ йому повідомили, що в діях судді Господарського суду Рівненської області вбачаються ознаки кримінального правопорушення, адже суддя впродовж одного засідання 21 квітня 2016 року прийняла рішення на користь "Прикарпатзахідтранс" без наявності нових доказів.

"Я вимагаю від НАБУ не тільки здійснювати аналіз тих документів, а вимагаю розслідування цієї кримінальної справи, розслідування всіх фактів, в тому числі і стосовно суддів, які, можливо, вмотивовано приймають такі рішення і списують українські трубопроводи", — заявив Дерев'янко.

Він вважає, що в таких умовах Президент сьогодні абсолютно не зацікавлений у створенні антикорупційного суду. Тому Дерев'янко підкреслив необхідність ухвалення законів про імпічмент Президента та про антикорупційний суд.

На правах реклами

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: