fbpx

Кутський держлісгосп цьогоріч посадить 45 тисяч дерев на Косівщині

Суспільство 14:59, 29.03, 2017

​Працівники ДП "Кутське лісове господарство" проводять акції з посадки притаманних Косівській гірській місцевості дерев – модрини, ялиці, бука, дубів, сосни.

Разом з учнями шкільного лісництва Пістинської школи, небайдужими жителями, активістами впродовж тижня вже засадили 11 гектарів лісу у Березівському, Косівському та Яблунівському лісництвах. Загалом цієї весни планується посадити 45 тисяч дерев.

Акції під гаслом "Майбутнє лісу у твоїх руках" організовують головний інженер ДП "Кутське лісове господарство" Андрій Ониськів та лісничий Петро Пліхтяк, активну участь беруть працівники – інженер з лісовідновлення Михайло Негрич, лісничий Яблунівського лісництва Роман Галатенюк, помічник лісничого Березівського лісництва Степан Мілевський, працівники контори лісгоспу Мирослава Вінтонюк, Анастасія Цегельнікова, Оксана Курищук, майстри лісу Василь Мочернюк, Степан Ільницький, Василь Коломийчук, Володимир Драгомирецький, Ігор Боднар

Цьогоріч відновлювати лісові насадження Косівщини розпочали у Міжнародний день збереження лісів, 21 березня, на території Косівського лісництва у селі Микитинці посадили близько 2000 ялиць білих і 300 дубів звичайних – загалом на площі у півгектара. Впродовж тижня ще півгектара засадили у Яблунівському лісництві, а в Березівському 10 гектарів – тут у селі Люча посадили два тризуби з ялиці і з сосни чорної.

До проведення акцій готувались сумлінно – організатори виготовили десять мечей Колесова – знаряддя для посадки лісу, назване в честь винахідника. Кажуть, це старий і простий спосіб садити дерева. А учні Пістинської школи змайстрували близько 20 шпаківень, які завісили на території Криївки-музею у Пістині.

Андрій Ониськів каже, такі акції гуртують людей різного віку навколо проблеми винищення лісів та спонукають примножувати Карпатські ліси.

"Покликання лісівників – не лише рубати ліс, але й висаджувати його. Треба навчитись ходити в ліс з мечем Колесова і садити нові дерева", – зазначив Ониськів.

Лісничий Петро Пліхтяк наголосив на необхідності своєчасно засаджувати такі корінні деревостани, щоб на їх місці не виросли берези та трепети. Адже ліс – це не просто середовище дерев, тут є мірко- і макрофауна, різні організми, і коли порушується лісове середовище, втрачається не просто ліс, а цілі екосистеми.

"Це дуже благородні акції. Ліс не може вічно рости, але важливо своєчасно проводити такі заходи і фахово підходити до посадки лісу – засаджувати корінні типи деревостанів, щоб ліс не засіявся березою та трепетою", – пояснив Пліхтяк.

Самі саджанці дерев взяли з власних розсадників Кутського лісгоспу.

"У нас в кожному лісництві є розсадники, які націлені на вирощування посадкового матеріалу корінних типів деревостанів – бук, ялиця, дуб. Ми збираємо насіння, висіваємо його у розсадниках і за 3-4 роки отримуємо вже посадковий матеріал, за цей час він вже пристосований до світла і тому найкраще приживлюється. Тепер треба забезпечити належний догляд за лісом", – розповів лісничий.

Чи не найактивнішу участь у посадці дерев беруть підопічні шкільного лісництва, яке вже 16 років функціонує на базі. Там діти вивчають особливості деревостанів, їх посадки та догляду за ними. Кажуть, у майбутньому хотіли б пов’язати свою професію з лісом.

"У нас в школі є ділянка лісу, засаджена калинами, модринами та іншими деревами, за якими ми доглядаємо – поливаємо їх, прополюємо. Ми їздимо на різні змагання в області, навіть отримували перше місце, також пишемо наукові роботи", – каже учениця Наталя Стефанюк.

До акцій долучились і гості з Надвірнянщини Тетяна Пришляк та Коломийщини Євген Гапич, депутати Косівської районної ради. Петро Іванишин наголосив на необхідності не лише боротись з незаконними рубками, але й самому долучатись до відновлення лісу.

"Ми всі знаємо проблему як санітарних, так і суцільних і незаконних рубок. Треба не лише критикувати і боротись з вирубкою лісу, але й брати участь у його відновленні. Особливо приємно бачити, коли до цього долучається молоде покоління, адже цей ліс садиться саме для них", – зазначив Іванишин.

Організатори акцій наголошують на необхідності проводити такі заходи з відновлення лісів, адже це та добра справа, яка подарує нащадкам зелені Карпати та чисте повітря, і закликають всіх небайдужих долучатись.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: