fbpx

Ліхіє дев’яності: Олег Криштопа нагадає Франківську про трансформацію часу і міста

Культура 11:14, 31.10, 2016

Сьогодні в Івано-Франківську книгу репортажів про Франківськ у 1990-х презентує письменник і журналіст, прикарпатець Олег Криштопа.

Презентація книги Олега Криштопи "Ліхіє дев'яності: Станіславський феномен" відбудеться у конференц-залі готелю "Надія" о 19.00.

Малиновий піджак, шестисотий мерседес і шкіряна барсетка – невід’ємні, подекуди карикатурні показники успіху у 90-х. Суспільні зміни у різних українських містах в той період висвітлює окрема серія видавництва "Темпора". Першою книжкою був цикл репортажів про тогочасний Ужгород. Другим в серії "Ліхіє дев’яності" стало видання про Суми. На 23-му Форумі видавців презентували ще дві книжки: "Кузня кадрів Дніпропетровськ" Максима Беспалова і "Станіславський феномен" Олега Криштопи. Автори розповідають про те, як трансформувалася країна і її люди, так анонсували книги видавці.

Олег Криштопа: "Я зараз передивляюсь історичні серіали про шістдесяті, сімдесяті, вісімдесяті роки по CNN. Автори фільмів до визначення періоду підходять просто – вони починають десятиліття з 1990 року і завершують його 1999-м. Наприклад, вісімдесяті роки закінчуються падінням Берлінської стіни. Але до періоду дев’яностих років однозначного підходу немає, оскільки він стосується різноманітних сфер нашого життя і має різні аспекти – психологічний, соціальний, культурний тощо. Тому я також ставлю собі запитання про те, коли все-таки починаються дев’яності: з Незалежності чи з 1 січня 1990 року, або ж навіть раніше. Тарас Прохасько, наприклад, вважає що кінець вісімдесятих і є початком дев’яностих. Юрій Андрухович пропонує альтернативну версію, за якою дев’яності почались у 1992 році, коли в Україні виникли складні економічні проблеми. Я вирішив не протиставляти ці два підходи, а почати розповідь у своїй книзі з кінця вісімдесятих років. З визвольних змагань та боротьби за незалежність України до повного демонтажу старої радянської системи".

Героями книжки, зазначив в інтерв'ю Медіалаб автор, є франківці – журналісти, письменники, бізнесмени, представники кримінальних структур міста. Окремі постаті – доволі розмиті, оскільки єдина згадка про них – невеличка надгробна плита на цвинтарі. Деякі настільки характерні, що дають уявлення про трансформацію часу в місті і трансформацію міста в часі.

"Найцікавіший персонаж моєї книги книжки – це британець із міста Нотінгем, який багато років сидів у тюрмах за дрібні правопорушення, а потім якось потрапив до Івано-Франківська і тут залишився. Він раз на кілька місяців їздив до себе на батьківщину, забирав пенсію, яка була дріб’язком для Британії і казковою сумою для України, і автостопом приїжджав до Івано-Франківська", – розповів на одній із презентацій Криштопа.

Разом із книгою "Ліхіє дев'яності: Станіславський феномен" франківцям презентують книгу репортажів "Україна: масштаб 1:1", повідомляють видавці. Ця книга — це спроба подивитися на Україну впритул: не на всю відразу, а на ії найменші клаптики- з масштабом 1:1. Олег Криштопа об’їздив усі закутки країни, поспілкувався з людьми більше або менше побитими горями трансформації, пропустив крізь себе зміни ландшафту і соціальні зсуви. У книзі багато історій з Донбасу – такого, яким він був до війни.

Довідково: Олег Криштопа – журналіст і письменник, автор історичної програми "Машина часу" на 5 каналі, лауреат літературних конкурсів від видавництв "Смолоскип" і "Темпора". 

 

 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: