fbpx

Ліквідація Надвірнянського інтернату не повинна ламати дитячі долі, – Тетяна Пришляк. ВІДЕО

Суспільство 14:58, 18.05, 2018

Реформи, що руйнують дитячі долі. У Надвірній планують ліквідувати єдину школу-інтернат. Так пише новий закон про освіту, згідно з яким діти з соціально незахищених верств населення мають ходити у звичайні школи. А тому тутешнє керівництво поставили перед фактом – школу-інтернат приєднати до ЗОШ №4. Яка, до речі, розміщена в приміщенні цього спеціалізованого закладу. Проте на таку пропозицію тут не пристали.

"В законі не сказано про приєднання. Говориться про зміну типу саме нашої школи. Якщо брати по справедливості, то вони мали б реорганізувати зараз нас. Ми плануємо відкрити спеціалізовані спортивні класи", – веде мову в.о. заступника директора Надвірнянської школи-інтернату Микола Дудка.

Крім того, певен керівник інтернату, у разі ліквідації закладу понад 80 працівників можуть залишитись без роботи. Пані Оксана – випускниця цієї школи-інтернату. І ось вже понад двадцять років працює тут вихователем. Каже, знає, як ніхто, наскільки дітям, які обділені батьківською увагою, потрібна особлива підтримка та турбота.

"Ця школа дала для мене все: і науку, і вміння товаришувати, і поводити себе в соціумі. Навчила мене всього. Ми завжди раді діткам, які до нас приходять. Вони особливі. Ми заміняємо їм і батьків, і друзів, і навіть лікарів. Ми для них все", – розповідає вихователь школи-інтернату Оксана Молна.

В Надвірнянській школі-інтернаті навчається та мешкає майже сотня дітей з усього району. Для більшості з них цей заклад є рідним домом. А вчителі замінили батьків. 

"Вчителі дуже допомагають. Якщо ми сумуємо, вони підходять і завжди підтримають", – розповідає учениця Марійка.

"Тут я сплю, навчаюсь і взагалі не уявляю, як можна перейти в іншу школу. Як діти там будуть ставитись до мене?" – говорить учениця інтернату Іванна. 

На Свято матері вихованці та вчителі інтернату підготували концерт. Запросили й місцевих чиновників.  Кажуть, для того, аби ті врешті зрозуміли усю важливість такої установи. Втім у залі таких небагато. Депутати Надвірнянської районної ради від фракції "ВОЛЯ" партії "РУХ НОВИХ СИЛ" для юних артистів підготували солодощі. А ще пообіцяли, що не залишать їх зі своїми проблемами наодинці.

"Насправді це виклик перед нами як перед владою. Адже Надвірнянська райрада є засновником і виділяються кошти з районного бюджету на цей заклад. На наступній сесії якраз буде розглядатися це питання. Оскільки реформою не передбачено такі заклади й інтернати такого типу слід закривати, нам всім разом, як депутатам, так і педагогам, чиновникам, потрібно думати, як цей заклад зберегти", – переконана депутат Надвірнянської райради від фракції "ВОЛЯ" партії РНС Тетяна Пришляк.

На правах реклами

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: