fbpx

Прикарпатські лісівники вважають, що серед них не більше злодіїв, ніж серед лікарів, вчителів чи прокурорів

Суспільство 14:16, 17.11, 2014

Перший заступник начальника Івано-Франківського обласного управління лісового та мисливського господарства Роман Олійник заявив, що злодіїв серед лісників не більше, ніж серед лікарів, вчителів чи прокурорів.

Про це він заявив під час презентації книжки "Запобігання та протидія корупції в лісовому секторі України: практичний посібник".

"Корупційні ризики для лісового господарства, як і для інших сфер нашої економіки і влади, не є відсутні. У 90-х роках один поважний чоловік на засіданні колегії у прокуратурі області сказав, що в нас злодіїв серед лісників не більше, ніж серед лікарів, вчителів чи прокурорів. Це було досить сміливо і справедливо по нинішній день", – сказав Олійник.

Попри критику лісового господарства, каже він, все-таки в галузі лісівництва збереглися і професійні кадри, і є абсолютно об’єктивні економічні досягнення.

"У всякому випадку, нема деградації лісів, обезліснення, і є підприємства, які дотепер лишилися привабливими для приватизації, для інвестиції, корпоратизації чи ще чогось",  пояснює лісівник.

Зміни, які назрівають, в тому числі, і щодо боротьби з корупцією, вважає Олійник, не можуть бути якимись однокроковими, вони можуть бути лише системними.

"Всі кроки, які робилися з популістських передвиборних міркувань, призводили до зворотного ефекту. Я би хотів, аби ми уникнули при наступних змінах покарання невинних і нагородження непричетних, як завжди в нас буває",  міркує Роман Олійник.

Він також підкреслив, що законодавство у сфері лісопорушення є недосконалим.

"Якщо гуцул чи бойко зрубав дерево діаметром 50 см, то він має заплатити за нього 6 тисяч штрафу. Якщо зрубав три дерева і справа дійшла до суду, то в цього жителя не знаходиться ліквідного майна і він лишається непокараним. Сума штрафів, які затвердив наш уряд, а він їх переглядав кілька разів за останній час, носить каральну, а не економічну функцію. Цілий світ працює з штрафами, які у 2-2,5 рази вищі від ринкової вартості того, що ти порушив",  наводить приклад лісівник.

Так само, якщо майстер лісу виявив самовільну рубку і задокументував її, прокуратура робить подання, щоб лісгоспи відшкодовували ці збитки.

"Уявіть собі парадокс: є виявлений правопорушник, він зрубав дерево, його піймали, оформили, з’явилося 100 тисяч, які треба відшкодувати. Проти порушника починається судова тяжба, але лісгосп повинен відшкодувати ці 100 тисяч в бюджет, а потім стягнути їх з лісопорушника, що він ніколи не зробить. Це так, якби вкрадене в магазинах вішали на міліцію, забирали в них гроші, а потім шукали злодіїв",  критикує законодавство Олійник.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: