fbpx

"Ліс – не шоколад, на всіх не вистачить": у Франківську понад сотня людей мітингує за заборону експорту кругляку

Суспільство 13:41, 02.12, 2016

В Івано-Франківську на площі перед будівлею ОДА зібралася понад сотня представників деревообробної галузі Прикарпаття. Вони мітингують за підтримку мораторію на вивезення кругляку.

Люди вийшли з плакатами із написами "Ліс – не шоколад, на всіх не вистачить", "Продаж сировини – вічна бідність", "Ліс гуцулам  експортерам дулю" та ін.

1

Голова Асоціації деревообробних підприємств Західної України Ігор Соболевський виступив перед мітингуючими, роз’яснив ситуацію та озвучив вимоги лісників. Найважливіший аргумент, що українські підприємці можуть втратити роботу, а експорт кругляку може значно знизити обсяги вітчизняного виробництва.

"Ми маємо розвивати технології, щоб могли виготовляти власний кінцевий продукт. Треба залучати інвестиції", – зазначив Соболевський.

На його думку, влада аргументує скасування мораторію поясненнями, які не підлягають критиці. На скасуванні таких обмежень наполягає Євросоюз: підписуючи Угоду про асоціацію, Україна зобов’язувалась не запроваджувати експортних обмежень. Окрім цього, існує ризик втратити кредит у 600 мільйонів євро.

"Наш громадянин, який є власником українського лісу, не може придбати навіть куб лісу, бо він дорожчий за мінімальну заробітну плату", – додав Соболевський.

Підприємець, голова Громадської організації "Асоціація деревообробників та лісозаготівельників Надвірнянського району" Олександр Гаврилюк також побоюється, що українські деревообробники залишаться без роботи. А протягом останнього року, коли діяв мораторій, вдалося бодай трохи налагодити бізнес.  

"Скасування мораторію дасть те, що Карпати скуплять та й все, – прокоментував Гаврилюк. – Я думаю, що кожен громадянин розуміє, що ми не маємо права продавати наш ресурс. Треба навести порядок!"

Усі західні регіони долучились до акції.

Нагадаємо, у квітні 2015 року Верховна Рада ухвалила закон, яким тимчасово заборонила експорт лісоматеріалів у необробленому вигляді. Із 1 листопада 2015 року це почало поширюватись на деревні породи, окрім сосни, а з 1 січня 2017 року мало би стосуватись і цієї хвойної породи, пише Радіо Свобода.

Тоді головними аргументами на користь мораторію були: екологічні проблеми через неконтрольовану вирубку, неефективне використання лісових масивів (на експорт продають переважно кругляк за заниженою ціною, на той момент без сировини частково припинили роботу понад 6 тисяч деревообробних меблевих комбінатів).

Після заяви президента Єврокомісії Жан-Клода Юнкера про те, що президент України Петро Порошенко погодився скасувати мораторій на експорт лісу-кругляку, здійнялась хвиля дискусій.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: