fbpx

Лише 1% прикарпатців повністю довіряють судам, – соцопитування

Політика 11:16, 08.04, 2016

Лише близько одного відсотка опитаних мешканців Прикарпаття, як і решти областей Західного регіону, повністю довіряють, а ще 7% здебільшого довіряють українським судам.

Саме поширеність корупції серед суддів, на думку 67% опитаних, найбільш негативно впливає на довіру до судової влади. Тому 57% франківців вважають проведення судової реформи одним із нагальних завдань. Такими виявились результати дослідження, оприлюдненого Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва і Центром політико-правових реформ, які сьогодні представили в Івано-Франківську на прес-конференції учасників Реанімаційного пакету реформ. 

Запит на подолання корупції в судах існує не один рік, однак події на Майдані сформували запит в суспільстві на реформування судової влади в цілому.

"Потреба українців у проведенні прозорих, нагальних змін у судочинстві надто велика, щоб нехтувати нею. Реформа судів з метою встановлення справедливого правосуддя потребує закріплення змін в Конституції. Конституційні зміни відкривають можливість побудувати суди, які здатні захистити права людей", – переконаний Ігор Коліушко, експерт з публічного права, голова правління Центру політико-правових реформ.

"Те, що у судовій системі не все гаразд, зрозуміло всім. Судді, які забороняли мирні зібрання під час Майдану, судили активістів, забирали права, більшість із них досі не покарані і здійснюють правосуддя. Дані дослідження показують, що судова система має бути змінена. Важливо, щоб зараз у судову систему прийшли незаплямовані люди",  говорить Максим Середа експерт з судової реформи Центру політико-правових реформ.

2 лютого ВРУ попередньо схвалила проект змін до Конституції щодо правосуддя, який був внесений Президентом. Після прийняття змін в частині правосуддя призначення судді здійснюватиметься лише за конкурсом, не стануть винятком і судді Конституційного суду. До підстав для звільнення суддів в проекті включені грубе чи систематичне нехтування обов’язками та порушення обов’язку підтвердити законність джерел походження майна.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: