fbpx

Людина минулого та Людина майбутнього: що за мурал створює польський художник Zbiok у Франківську

Культура 11:54, 20.07, 2016

На мистецькій резиденції у Івано-Франківську працює польський художник Славомір Zbiok Чайковський – впродовж тижня створює мурал на вулиці Мазепи, 100.

Співкоординатор резиденції Роман Малиновський розповів про ескіз та концепцію нового муралу від Zbiokа. 

Минулої неділі митець впродовж дня знайомився з містом та його мешканцями, а наступного дня створив ескіз муралу. У вівторок, 19 липня, зазначає Репортер, розпочалися підготовчі роботи для створення стінопису. 

Спочатку стіну на Мазепи, 100 помалюють в білий колір. Для цього резиденція вже закупила 20 літрів фарби.

"У своєму муралі Zbiok робить акцент на пошуку власної ідентичності, коли спільнота прагне віддалитися від радянського минулого і досягнути єдиного знаменника у самоідентифікації, – говорить Роман Малиновський. – І в Україні такий раптовий і стихійний жест він вбачає в перемальовуванні огорож мостів та парканів в синьо-жовтий колір. Таким чином, уважає художник, нація об’єдналась у спільній дії для того, щоб відірватись від свого минулого".

На малюнку майбутнього муралу Zbiok якраз і обіграє тему минулого-майбутнього і переходу. 

"Буде зображено дві постаті – "людину минулого" та "людину майбутнього" і дзеркало, що виконує функцію порталу: пройшовши шлях крізь дзеркало-портал, людина змінюється. Дзеркалом людина відмежовує себе від минулого, щоб змінитись",  розкрив задум художника Малиновський.

Під час резиденції Славомір Чайковський покаже декілька фільмів про вуличне мистецтво у Польщі та про фестиваль графіті, співорганізатором якого він є.

Фінансує проект платформа "Тепле Місто", а також партнери, які приймають, годують художника і надають фарби. Роман Малиновський зазначає, що цей мурал не буде єдиним і до кінця року до Франківська привезуть ще двох стріт-арт художників.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: