fbpx

Людина як частина непотребу: у Франківську художниця обіграла тему сміття. ФОТО

Культура 17:37, 31.10, 2017

В галереї "Арт-на-Мур" у франківському "Бастіоні" відкрили виставку "Експансія". Художниця, що працює засобами сучасного мистецтва, рефлексує на тему стосунків людини зі сміттям.

Екологічний проект "Експансія" франківчанки Ольги Кукуш поєднав фотографію та інсталяції. Колажі, натюрморти, портрети і сюжетні фото обігрують тему "людина і сміття". Хто що продукує і хто бере верх в цих стосунках, авторка пропонує визначити глядачам. 

До висновку підштовхують інсталяції. Перша з них падає в буквальному сенсі на глядача одразу, коли той заходить до "Бастіону". Пластик домінує, і людська постать сприймається як щось неістотне, поглинуте синтетичним простором. 

У виставковій залі перше враження підсилюється і закріплюється – центральне місце віддано ще одній "пластиковій" інсталяції, що має на меті показати людину як частину сміття. 

"Пропонуємо інший ракурс – подивитися на людину як на частину сміття. Якщо ми себе оточуємо відходами, непотребом, вживаною синтетикою, сміттям, то заслуговуємо саме на таке сприйняття", – каже художниця Ольга Кукуш. 

Авторка пояснює, що кожен експонат візуального проекту говорить до глядачів, намагається їх зачепити. Щоби кожен замислився. Наприклад, ще одна, на перший погляд, проста інсталяція – справжні фрукти серед пластикових – має подвійне смислове дно. Під час того, як виставка триватиме, – а відкрили її на два тижні, – справжні фрукти будуть псуватися. Й інсталяція врешті читатиметься ще й навпаки – сміттям врешті стане все найкраще, якщо не подбати про те, щоби цього перетворення не відбулося. 

Художниця не лише показує і демонструє, а й підштовхує публіку до висновків і дій. В залі розкладені плакати й буклети, які подають алгоритм поводження зі сміттям. Правила сортування, каже авторка проекту, поширюються не тільки на папір, скло чи пластик, вони поширюються на життя загалом. 

З мистецької точки зору важливо, що презентовані роботи вже були представлені на бієнале сучасного мистецтва у Дрездені та увійшли до експозиції Венеційнського бієнале-2017. 

Проект втілений за грантової підтримки франківської спільноти "Тепле місто". 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: