fbpx

"Люкс-торпеда": у 1930-х роках Прикарпаттям курсував експрес на швидкості 120 км/год. ФОТО

Наша історія 10:52, 30.03, 2018

У 1939 році між Львовом та Коломиєю курсував експрес "Люкс-торпеда". На нинішній Укрзалізниці такий транспорт називається рейковим автобусом. Сама "торпеда" теж виглядала як гібрид автобуса й лімузина. Він мав здатність розганятись до 120 км/год.

Перша "Люкс-торпеда" була збудована у 1933 році в Австрії фірмою Аustro-Daimler-Puch. У 1936 році такі експреси випускали вже на польському заводі Fablok, пише "Photo-lviv".

На Галичині станом на літо 1939 року "торпеди" обслуговували маршрути "Львів – Стрий – Дрогобич – Борислав", "Львів – Галич – Станіславів (Івано-Франківськ)  Коломия", "Львів – Красне – Золочів – Тернопіль" і "Тернопіль – Чортків – Заліщики".

Lux-torpeda була так званою "автомотрисою" – вагоном із вбудованим двигуном внутрішнього згорання. На нинішній Укрзалізниці такий транспорт називається рейковим автобусом. Сама "торпеда" теж виглядала як гібрид автобуса й лімузина.

"Ракетний" дизайн вагона був ультрасучасним як на 1930-ті роки, і коли потяг проходив повз станцію, він привертав загальну увагу. Аеродинамічна форма і відсутність паротяга і відповідного стовпа диму радикально відрізняли "торпеду" від тодішніх поїздів.

1

Швидкості справді були неабиякі. Максимальна досягала 120 км/год, але конструкційна в експлуатації була встановлена 115 км/год. Загалом же швидкість руху сягала 100-105 км/год.

Середня маршрутна швидкість на рейсі до Заліщиків складала 58 км/год. Не так уже й багато, якщо врахувати, що на маршруті "Львів – Тернопіль" цей показник сягав 75 км/год, а на маршруті "Львів – Коломия" – 93 км/год. 195 км від Львова до Коломиї "Люкс-торпеда" проїздила за 2 години і 10 хвилин. Для порівняння – пасажирський "Львів – Чернівці" витрачає на ці ж 195 км 6 годин і 52 хвилини.

Друга світова війна стала кінцем цих залізничних експресів. Більшість "торпед" загинули під авіаційними бомбами, вціліло лише дві машини на Краківському вокзалі.

2

Вони використовувалися як поїзди "Тільки для німців" на лінії до Закопаного, а також як спецтранспорт для працівників Генерал-губернаторства (адміністративної одиниці Третього рейху на території Польщі і частини України).

До нашого часу "Люкс-торпеда" не збереглася.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: