fbpx

Малюки, що бавляться зі смартфонами, пізніше починають говорити, – вчені

Стиль життя 22:15, 15.05, 2017

Експерти вже давно попереджали, що смартфон – не найкраща цяцька для дитини. Нещодавнє дослідження ж виявило: в малюків, котрі часто граються з девайсами, значно частіше спостерігається затримка розвитку мовлення.

Педіатри з Hospital for Sick Children у Торонто спостерігали за приблизно 900 дітлахами від 6 місяців до 2 років. На думку дослідників, навіть 30 хвилин, проведені біля екрана, означають на 49% вищий ризик затримки розвитку мовлення.

Про це пише Time.

Цікаво, що жодного впливу гаджетів на те, як розвиваються в дитини інші комунікативні здібності, наприклад як вона опановує мову жестів, мову тіла та вчиться соціальній взаємодії, лікарі не виявили. Але зв'язок смартфонів та мовлення в ранньому віці таки треба серйозно вивчати, вважають вони.

На сьогодні є чимало причин, чому лікарі не в захваті від взаємодії дітей, молодших за 18 місяців, та комп’ютерів або інших девайсів. Зокрема це те, що малюки не в змозі зрозуміти зв'язок двовимірного світу, який бачать на екрані, та тривимірного справжнього, пояснює ад’юнкт-професор педіатрії із Університету Мічигана та член Американської академії педіатрії Дженні Падескі.

"Навіть якщо вони можуть імітувати те, що бачать на екрані, вони не завжди в змозі перенести це у реальний світ та решту свого життя. Символічне мислення та гнучкість пам'яті – це те, що не здатні охопити застосунки, якими інтерактивними вони б не були", – каже лікарка.

На думку Падескі, навіть якщо батьки пропонують своїм дітлахам якийсь навчальний контент для малят, час, проведений останніми перед екраном, не на користь їхньому розвиткові.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: