fbpx

Маму, яка оприлюднила інформацію про збір готівки у франківському дитсадку, агресивно "пресують"

Суспільство 20:31, 31.01, 2018

ГО "Мами Прикарпаття" звернулося в Івано-Франківське обласне управління Національної поліції, в місцеву прокуратуру та до міського голови Руслана Марцінківа з приводу утисків активістки Ольги Прокопів.

Нещодавно франківчанка Ольга Прокопів – мама, чий син відвідує дитячий садок №12 "Струмочок" – оприлюднила в соцмережі скрін повідомлення з "Вайбера", в якому йдеться про збір фіксованих сум готівкових коштів у ДНЗ. 

"Ось так-от вирішуються господарські питання в садочках. А як же заборона збору готівки в закладах освіти? Де кошторис? А може, так і треба? Почався рік, тільки-но садки отримали кошти і нумо до роботи… Усе ж бо для діток. Чудова ширма для покривання корупції", – прокоментувала повідомлення, яке отримала, Ольга. 

Публічний виступ мами обурив адміністрацію дитсадка та навіть інших батьків, зокрема із батьківського комітету. Ольгу Прокопів "запросили" в садок на збори, де мали обговорювати її поведінку.

КУРСу мама повідомила, що неодноразово відчувала тиск за активну позицію у відстоюванні "букви закону" – прозорого збирання і витрачання батьківських коштів у дитсаду №12 та надання інформації Департаментом освіти та науки про фінансування ДНЗ міста загалом. Через це мама наразі не може водити сина в дитячий заклад. 

Ситуація в ДНЗ "Садочок" та погрози агресивно налаштованих батьків під постом Ольги Прокопів у соцмережі спонукали ГО "Мами Прикарпаття" звернутися до правоохоронців – в поліцію та прокуратуру, а також до мера Руслана Марцінківа. 

Нагадаємо, торік під час зустрічі із "Мамами Прикарпаття" з приводу неналежного фінансування дитсадків міста міський голова серед іншого анонсував заборону збирати готівку в дошкільних закладах. На цей час документально ця заява мера не підтверджена. Тим часом відповідні розпорядження працюють у сусідніх областях – в Тернопільській, Львівській та Чернівецькій. 

Читайте також: "Дика ситуація": департамент освіти проведе збори в дитсадку, де порушують заборону збирати готівку з батьків

У своєму зверненні "Мами Прикарпаття" не просто виступили на захист активістки, але й просять перевірити використання батьківських коштів у всіх ДНЗ Франківська. 

"З коментарів ми побачили погрози агресивно налаштованих батьків, дії яких можуть призвести до непередбачених наслідків. Тому просимо провести інформаційно-роз’яснювальну роботу серед батьків та батьківських комітетів у ДНЗ №12 "Струмочок" м. Івано-Франківськ щодо правомірності, правил збору та звітності благодійних коштів.

Перевірити дотримання норм і вимог законодавства у сфері благодійництва у школах та ДНЗ міста, перевірити напрямки і цілі використання коштів закладів, які надійшли як благодійна допомога від батьків", – йдеться у зверненні ГО. 

Розмір коштів, закладених до бюджету на фінансування закладів освіти, не відповідає реальним потребам, наголошують громадські активістки.

Брак фінансування перекладається на плечі батьків, а справжні потреби не оприлюднюються, не обговорюються і вирішуються за рахунок батьків, наголошують "Мами Прикарпаття".

"Ми неодноразово звертались у Департамент освіти та науки і навіть до міського голови з проханням врегулювати дану ситуацію. Але на сьогодні і далі продовжують озвучувати потреби, на які батьки збирають готівкові кошти. Часто відсутня належна звітність. Відбувається неконтрольований збір готівки від 25 грн до 60 грн/місяць з батьків на так звані "поточні потреби", "фонд групи", "фонд класу" та відсутня у вільному доступі звітність про використання цих коштів",  йдеться у зверненні. 

Однією з найболючіших проблем більшості закладів освіти є відсутність належного фінансування для задоволення поточних потреб та розвитку навчального закладу, наголошують мами, а саме: поточний та капітальний ремонти, придбання інвентаря, миючих засобів, витратних матеріалів, що є вкрай необхідним для нормальної роботи навчального закладу.  

Зважаючи на те, що подібні ситуації виникали в інших областях, – серйозні конфлікти у навчальних закладах у Волинській області, Святошинському районі Києва, у місті Стрию Львівської області, які переростали навіть у бійки з нанесенням тілесних ушкоджень різного характеру, – ГО "Мами Прикарпаття" з метою профілактики та недопущення виникнення подібних ситуацій у нашому регіоні попросили правоохоронців та владу міста провести профілактичні роз’яснення для батьків та керівників навчальних закладів. 

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: