fbpx

"Емоційно найсильніший момент у житті", – мандрівник за 23 дні пішки дійшов з Києва до Говерли. ФОТО, ВІДЕО

Суспільство 08:33, 25.06, 2017

Понад 700 кілометрів пройшов вчитель і активіст, учасник АТО з Києва Ілля Кротенко.

Ілля Кротенко стартував 1 червня і вже дістався Карпат. Мандрівник – вегетаріанець, їжу собі готує на багатті або купує у крамницях, спить просто неба у спальному мішку, а всю красу дорогою фотографує і виставляє в Інтернет. Вже має понад 1500 світлин і відео з подорожі, з'ясувала ТСН.

На Говерлу мандрівник піднімався з Дземброні. От як Ілля описав своє сходження – його він вважає одним із емоційно найсильніших моментів у своєму житті: 

"Після вчорашнього чудового дня ми з Назаром дуже чекали повторення хорошої погоди і легкої мандрівки сьогодні. Але сталося зовсім інакше. Від самого ранку зіпсувалася погода. Я ще встиг збігати на Гутин Томнатик поруч з озером Бребенескул, де ми ночували. Але вже коли вертався, почалася злива, і я, без дощовика, одразу промок наскрізь.

Збиралися в подальшу дорогу під дощем, який, коли ми піднялися від озера на хребет, переріс у зливу. Крім того, на хребті був дуже сильний вітер, майже нульова видимість і періодично неподалік били блискавки. В деяких місцях вітер був такої сили, що краплі дощу били збоку з такою силою, що було дуже боляче.

1

За таких погодних умов, періодично ховаючись і відпочиваючи в старих військових окопах, за 3-4 години ми пройшли лише 5 км. Гори по можливості обходили по траверсу, в тому числі обійшли гору Ребра (>2000 м). Незважаючи на дощовики, змокли майже наскрізь, у мене від льодяного дощу задубіли і погано рухалися пальці на руках. Речі в наплічнику теж змокли, як потім виявилося. Вирішили спутитися до озера Несамовите, поставити намет і трохи відігрітися.

Озеро розташоване з іншого боку хребта, і там справді було тихіше і затишніше. Крім того, закінчилася злива. Після годинного відпочинку рушили з Назаром далі. Хоч дощ і закінчився, але сильний вітер і майже нульова видимість лишилися. Гори знову, по можливості, обходили, берегли сили на Говерлу. І близько півп'ятої нарешті досягли цілі.

Можу сказати, що цей момент був емоційно одним з найсильніших в моєму житті.

2

23 дні я жив однією метою, і її досягнення виявилося для мене шоком. На Говерлі я остаточно вирішив не продовжувати далі свою подорож і рушити разом з Назаром вниз до Заросляка.

Попередньо я ще планував пройтись до гори Петрос і спуститися звідти в селище Ясіня. По-перше, ключова ціль – Говерла – вже була досягнута. По-друге, низька видимість робила похід на Петрос беззмістовним, бо я саме через краєвиди по дорозі, у першу чергу, планував його відвідати. По-третє, я дійсно був дуже сильно емоційно і фізично виснажений, аби продовжити подорож. Тож ми з Назаром майже без пригод спустилися з Говерли вниз і, взявши машину, дісталися Ворохти. Назар автобусом поїхав до себе в ІФ, а я лишився на ніч у місцевому хостелі. 

Якісь глобальні підсумки і висновки робитиму по поверненні додому, тож на сьогодні все. Лише нагадаю на необхідності регулярно підтримувати нашу армію".

На звороті Ілля Кротенко зайшов у Франківськ і знайшов у нашому місті статую Свободи  фото мандрівник, як і обіцяв, виклав на свою сторінку у Фейсбук. 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: