fbpx

У Франківську Маркіян Прохасько презентував свою першу книжку. ФОТО

Культура 09:10, 17.02, 2018

Вчора у книгарні "Є" письменник Маркіян Прохасько презентував франківцям свою першу книгу – збірку оповідань "Нестримна сила води".

До книжки увійшло дев'ять текстів, і буде тур дев'ятьма містами України. Івано-Франківськ став другим. Для кожного міста автор обирає одне з найбільш відповідних оповідань.

Маркіян Прохасько розповідає, що писав книгу для своєї приємності, для вибудовування світу. Текст відображає його стани, які є цеглинами внутрішнього світу.

Збірка "Нестримна сила води" – це дев’ять оповідань, що так чи інакше зводяться до пошуку ідеального міста. Серед безлічі можливих урбаністичних пейзажів, часів, вимірів й альтернативних світів розгортаються історії розквіту та занепаду, відчаю та надії, поразки та рутинного переживання найбільшого щастя.

"Місто, на мою думку, є вершиною цивілізації, бо це прикладання зусиль. Люди в одному місці усвідомлено переінакшують простір. Зусилля  це вияв культури. Часто зусилля є непрактичні  як картина чи клумба. Але прикладання зусиль до того, що не є корисним, є визначальним для поселення, об'єднання людей. Міста виникають там, де є вода. Місто триває  перетікає, як вода. Звідси назва книги. Порівняння  та сама ріка, але щохвилини інша. Ріка і вода в книзі є алегорією до історії  вона також плинна і мінлива",  розповідає про свою книгу автор.

Усі історії сповнені різною мірою напруги та сюжетності. Всі пов'язані за допомогою спільних ідей, а інколи персонажів.

"Спосіб мислення різних людей пов’язаний із тим, що їх оточує: з кліматом, ландшафтом, кількістю сонця, – зауважує Маркіян. – Відповідно до цього ми створюємо наші поселення, вписані у світ, але і відмежовані від нього; будуємо теплі помешкання чи вішаємо дерев'яні жалюзі на вікна, ми п'ємо холодне мате або гарячі чаї о п'ятій вечора, ми споруджуємо із каменю чи дерева. Усе це міське плетиво відображає плин нашої історії, хід якої – це нестримна сила води, що беззупинно все оновлює, але принцип її дії залишається незмінним".

1

За словами автора, коли книга матеріалізувалася, його почало хвилювати, як його сприймуть. До слова, Маркіян – син Тараса Прохаська, і, на його думку, це логічно, коли син письменника йде слідами батька.

"Мені важливо, щоби в першу чергу сприйняли не мене, а книжку, – наголошує з цього приводу Маркіян. – Звісно, він впливав, і навіть якщо би не був письменником, то вплив був би відчутний як батька. Плюс культура сім'ї – спосіб говоріння, читання, спілкування".

Довідково: Маркіян Прохасько – письменник, журналіст. Народився в Івано-Франківську, з дитинства живе у Львові. Вивчав історію та журналістику в Українському католицькому університеті. Журналіст, колумніст. Працював у львівському виданні «Твоє місто». Публікувався у виданнях «Zbruc», «The Ukrainians», «Українська Правда», «День», «Галицький кореспондент», «Курс», «Медіакритика», «Український журнал» та інші. «Нестримна сила води» – перша книга автора.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: