fbpx

Це буде сучасна металева конструкція: у мерії розповіли, яким буде новий міст на Пасічну і коли його відкриють

Суспільство 14:35, 11.06, 2018

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків, начальник УКБ Романа Галіпчак і директор "Мостобудівельного загону 112" Сергій Порожнюк розповіли про хід будівництва нового моста на Пасічну і спростували поширені чутки.

"Я дуже стурбований дискредитаційною інформацією, яка йде через телефонне опитування по місту, ніби вартість моста зросла, – сказав Руслан Марцінків. – Тому хочемо показати частину проектної документації і відповісти на питання, які часто звучать. Всім франківцям цей міст потрібен якнайшвидше".
Він також зазначив, що цей міст є своєрідним випробуванням, на ньому треба навчитися, як будувати, бо місто потребує ще кількох мостів.
"Нам треба навчитися будувати, бо потрібно місту ще два мости як мінімум", – додав Марцінків.
Директор "Мостобудівельного загону 112" Сергій Порожнюк зазначив, що роботи вже виконані на 30%. Наразі приступили до виготовлення та встановлення опор. Фундамент вже зробили повністю.
"Багато часу пішло на підготовку під'їзних шляхів. Вартість  120 млн грн. по тендеру. Мови про підвищення не йде, хоч деякі матеріали вже подорожчали", – зазначив Порожнюк.
Він пояснив, що у цю вартість не входять друга і третя черги будівництва  розв'язка на вулиці Надрічній і під'їзні шляхи на вулиці Хіміків.
"Рухаємося тільки в межах цього кошторису, хоча вартість моста за розрахунками експертизи  212 млн грн. Ми виконуємо за 120 млн",  наголосив Порожнюк.
Начальник Управління капітального будівництва Роман Галіпчак розповів, що, коли почали забивати палі, то виявилося, що не можуть дійти до проектної межі. Тому добили три додаткові палі до третьої опори, щоби підвищити несучу здатність мосту.
 
Довжина мосту буде 322 метри, вага – 1760 тонн. 
"Цей міст дає змогу зробити добру розв'язку, по ширині в перерізі 9,5 м буде проїжджа частина. На ньому буде дві полоси і смуга безпеки по метру з кожного боку. Це буде сучасна металева конструкція", – розповів Галіпчак.
Сергій Порожнюк розповів, що ширший міст  на чотири смуги  робити не дозволяє вулиця Хіміків, бо є існуюча забудова, а також земельна ділянка, яка належить Угринову. З тієї ж причини неможливо зробити розв'язку на чотири смуги на вулиці Надрічній.
"Є готовий проект мосту за мільярд біля ринку "Анатоль", це в бік Клузова. Але цей міст  не питання міста. Якщо є у когось бажання розгрузити транзитний транспорт, то нехай реалізовують", – зазначив Роман Галіпчак.
Сергій Порожнюк розповів, що на кінець тижня завершать встановлення третьої опори, а до сьомої опори виконані балки, які незабаром мають привезти. Сьома опора  це вже початок розв'язки.
"За технологією будуть насувати металеві балки на 320 м (це середина мосту). Конструкції металеві вже проплачені. Дуже серйозна мостова сталь", – зазначив Порожнюк та додав, що "рух по металу запланований на серпень". 
Він зауважив, що міст зробили легшим, щоби не витрачати гроші на бетонні плити, а несучі конструкції залишили ті самі, без бетонних плит, "бо весь світ рухається в метал". Це означає, що верхня частина мосту буде суцільно металева. Її покриють антикорозійною сумішшю, встелять гідроізоляцію, аж тоді настелять фінальну асфальтобетонну суміш.
 
Міст здадуть в експлуатацію тоді, коли зроблять розв'язку на Надрічній, сказав мер.
"Вирішили до того на Надрічній зробити дощову каналізацію. Це ускладнить загалом роботи, але каналізацю тут треба було зробити вже давно. Плануємо відкрити міст до кінця 2019 року",  анонсував Марцінків.

Як писав КУРС, інженерна техніка для будівництва моста прибула до Івано-Франківська 18 листопада. 

Нагадаємо, тендер на будівництво моста з будівництвом транспортної розв'язки в районі вулиць Хіміків – Надрічна управління капітального будівництва міськвиконкому оголосило на початку липня з очікуваною вартістю 206,6 млн грн.

За будівництво моста змагалися чотири фірми. До аукціону не допустили двох учасників. Перемогла фірма ТОВ "Мостобудівельний загін №112", пов'язана з колишнім нардепом від Партії регіонів Володимиром Продивусом, що запропонувала найнижчу ціну – 120 млн грн. Пізніше виконуючий обов'язки директора ТОВ "Мостобудівельний загін №112" Сергій Порожнюк пояснив, що компанія запропонувала таку ціну, щоб закріпитися у регіоні.

Будівельні роботи компанія буде проводити у три етапи. Перша черга – будівництво транспортної розв’язки на вулиці Надрічній, друга черга – будівництво вулиці Хіміків, третя – будівництво самого моста.

Зазначимо, договір про будівництво моста з підрядником був підписаний 17 жовтня. Роботи мали розпочатися протягом 10 днів. Міський голова Руслан Марцінків звинуватив у затримці будівництва моста на Пасічну невідомого нардепа.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: