fbpx

Марцінківа закликають "зняти завісу таємничості" з будівництва Галицького моста. ВІДКРИТИЙ ЛИСТ

Суспільство 12:43, 07.11, 2018

Будівництво моста через Бистрицю Солотвинську – один із найдорожчих міських проектів за період незалежності. Втім, аналіз ескізного проекту, який доступний громадськості, змушує сумніватися, що новий міст вирішить проблеми в транспортному сполученні з мікрорайоном "Пасічна". Небайдужі франківці відкрито звернулися до міського голови і міськради з низкою пропозицій щодо будівництва.

Ініціатором відкритого звернення став співзасновник громадської ініціативи "Франківськ, який треба берегти" Юрій Козакевич. На сьогодні лист підписали три десятки франківців – підприємці, архітектори, громадські діячі, журналісти, дизайнери та інші. 

Подаємо текст відкритого листа до міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа та міської ради повністю: 


"Триває будівництво нового мосту в Івано-Франківську. Мосту, який є життєво важливим для великого мікрорайону – "Пасічної". Мосту, для якого іванофранківці обрали назву "Галицький".

Очевидно, що на його відкриття чекають тисячі франківських родин. Щоденні затори перетворюють дорогу в центр міста і назад на непросте випробування.

Відкриття мосту чекають лікарі та інші служби швидкого реагування. Наразі дістатись до обласної лікарні, до місця пригоди та аварії стає все важче.

На жаль, опублікована інформація щодо будівництва не дозволяє бути великими оптимістами. І мова йде навіть не про конструкцію чи ширину мосту, який, на жаль, стане дійсно локальним та навряд чи буде придатний для руху, скажімо, громадського транспорту. Хоч і над цим варто думати вже сьогодні.

В процесі розробки концепції цього проекту не були проведені обговорення належним чином і ніхто не презентував цей проект громадськості. Тож логічним є провести презентацію і брифінг та зняти завісу таємничості з одного із найдорожчих проектів в історії міста часів Незалежності.

В першу чергу мова йде про такі вимоги:

• Необхідно забезпечити комфортний та безпечний велорух. Для міжквартального сполучення міста це вкрай важливо.

• Громадськості невідомі параметри окремих елементів: ширина проїжджої частини загалом і смуг руху зокрема, ширина захисних смуг, ширина велодоріжок та тротуарів. Адже без елементів велоінфраструктури будувати вулиці та мости зараз не можна згідно з новими ДБН та ДСТУ, а ширина тротуарів повинна відповідати розрахунковим пішохідним потокам і мінімальним вимогам по ширині.

• Відкритим є питання забезпечення доступності та безбар'єрності середовища. З ескізних проектів можна зробити висновок, що цей аспект взагалі не продуманий авторами проекту. І це неприпустимо.

Окремим пунктом стоїть питання моделювання транспортних потоків – моделювання не було проведене! Складається ситуація, коли місто будує двохсотмільйонний об'єкт, не знаючи, як він запрацює і чи запрацює взагалі!

Найбільшу стурбованість викликають ескізні рішення щодо транспортної розв’язки з боку мікрорайону "Княгинин". Категорично вважаємо, що:

• Неприпустимим є рішення щодо перетворення на односторонню чотирисмугову магістраль вул. Надрічної.

• Неприпустимим є виведення транспортного потоку з мосту на існуюче кільце в районі магазину "ПАККО".

• Недолугим є варіант заборони лівих поворотів для транспорту з нещодавно відремонтованих вулиць Княгинин та Промислова.

Наполягаємо на перегляді рішень щодо влаштування з’їздів з мосту та широкому громадському обговоренні транспортної схеми цього вузла з професійною громадськістю та зацікавленими франківцями.

З повагою, іванофранківці

Вадим Войтик, член МВК, шеф-редактор холдингу galka.if.ua
Мирослав Федорків, начальник відділу дорожньої інфраструктури при департаменті житлової, комунальної політики та благоустрою
Ярослав Яцишин, член МВК, підприємець
Максим Сич, начальник служби організації та аналізу руху КП "Електроавтотранс"
Володимир Гайдар, архітектор, директор КП ПІК ПАЛАЦ
Віктор Загреба, співзасновник Urban Consulting Group
Олександр Токмиленко, підприємець (за освітою інженер-будівельник мостів, тунелів і аеродромів)
Андрій Черніков, підприємець
Волгін Андріан, депутат Івано-Франківської міської ради
Сергій Гаєвський, депутат Івано-Франківської міської ради
Іван Гарасимко, депутат Івано-Франківської міської ради
Юрій Чабан, директор ТОВ "Бетон Прайм"
Андрій Стецевич, Ощадбанк
Ірина Чолій, архітектор
Віталій Пасенюк, підприємець
Олександр Голомідов, підприємець
Сергій Борзов, підприємець
Mірчук Володимир, підприємець
Микола Гавриляк, підприємець
Олена Атаєва, дизайнер
Мирон Дмитрик, шеф-редактор інформаційно-аналітичного сайту "СТИК" (styknews.info)
Сергій Борис, головний редактор Агенції новин КУРС (kurs.if.ua)
Василь Гошовський, підприємець
Марія Козакевич, засновниця ініціативи #ФранківськЯкийТребаБерегти
Юрій Козакевич, #ФранківськЯкийТребаБерегти
(список оновлюється, пропозиції збираються)

Підписати відкритий лист можна ЗА ЦИМ ПОСИЛАННЯМ


Як писав КУРС, у Франківську міст на Пасічну подорожчав наполовину: управління капітального будівництва виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради 3 жовтня уклало угоду з ТОВ "Мостобудівельний загін № 112" про додаткові роботи з будівництва мосту на 58,35 млн грн.

Нагадаємо також, що у жовтні 2017 року фірма виграла тендер щодо третьої черги будівництва моста через річку Бистриця Солотвинська та транспортної розв’язки в районі вул. Хіміків – Надрічна за 120,00 млн грн

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: