fbpx

Марцінківа зобов'язали створити незалежні наглядові ради комунальних підприємств Івано-Франківська

Суспільство 13:07, 18.08, 2016

З огляду на новий закон, який запроваджує громадське управління об'єктами комунальної власності, активісти івано-франківського ГО "Антикорупційна платформа" підготували звернення до мера Руслана Марцінківа, щоби він виявив політичну волю і створив незалежні наглядові ради комунальних підприємств міста.

Пропозиції та вимоги активісти викладуть в офіційному листі – його передадуть міському голові Івано-Франківська Руслану Марцінківу вже сьогодні.

Пропозиції базуються на нещодавно прийнятому Законі України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо управління об’єктами державної та комунальної власності” і адресуються міському голові та депутатам Івано-Франківської міської ради.

Закон зобов’язує міські ради утворити при всіх комунальних підприємствах наглядові ради.

Активісти вважають, що наглядові ради франківських КП повинні бути незалежними – сформованими з представників мсіцевої територіальної громади, зокрема незалежних експертів, громадських активістів та журналістів. На їхню думку, до наглядових рад не повинні входити депутати  щоби унеможливити політичний вплив та залежність, а також у їхньому складі не має бути міських посадовців.

Механізм передбачає, що за розпорядженням міського голови і поданням виконкому порядок формування наглядових рад та призначення членів наглядових рад затверджує міська рада. 

Для того, щоби незалежні наглядові ради КП були сформовані і запрацювали, потрібна політична воля міського голови Руслана Марцінківа та депутатського корпусу міської ради, наголосили представники “Антикорупційної платформи”.

“Якщо проект рішення міської ради буде дискримінаційним щодо інтересів громади чи складеним в інтересах комунальних підприємств-монополістів, то ми будемо ставити вимоги переглянути проект та будемо оскаржувати рішення”,  повідомила голова правління ГО “Центр “Антикорупційна платформа” Христина Зелінська. 

Пропозиції та вимоги активістів до міського голови Руслана Марцінківа щодо реформи управління комунальними підприємствами такі:

  • створити наглядові ради при кожному важливому КП міста, які надають монопольні послуги – постачання води, теплової енергії, електричної енергії, а також у сфері ЖКГ;
  • призначити нову відповідальну особу, яка буде вести контроль за виконанням рішення №1814-56 Івано-Франківської міської ради від 30.07.2015 та норм Закону України щодо обов’язкового оприлюднення інформації комунальними підприєствами на офіційному веб-сайті виконавчого комітету ради чи сайті КП;
  • наглядові ради активісти пропонують створювати перш за все на важливих комунальних підприємствах міста, як-от “Електроавтотранс”, “Муніципальна варта” тощо, а не тільки на тих, що освоюють найбільші суми грошей та здійснюють найбільшу кількість робіт;
  • оскільки міська рада має затвердити рішення про порядок створення та критерії призначення членів наглядових рад, то активісти повважали за потрібне допомогти владі. Серед критеріїв до незалежних членів наглядових рад активісти виділили наступні:
  • бути суб’єктом виборчого права (мати право голосу та бути членом територіальної громади м. Івано-Франківськ);
  • не бути членом інших наглядових рад;
  • не бути службовою та/або посадовою особою в органах місцевого самоврядування, виконавчої влади;
  • не бути депутатом місцевої ради, Верховної Ради України;
  • не бути помічником депутата місцевої ради, Верховної Ради України;
  • не бути працівником комунального підприємства, установи, організації;
  • членами такої ради можуть бути незалежні лідери громадських думок, представники громадських організацій та журналісти.

“Ми знаємо, що міський голова Івано-Франківська хоче, щоби місто було відкритим, щоби було лідером у відкритості і прозорості управлінських процесів, щоби показувало приклад публічності і відкритості також і в комунальній сфері. Тому ми дуже сподіваємося, що Руслан Марцінків візьме до уваги і врахує наше звернення та сформує незалежні наглядові ради комунальних підприємств міста”,  підсумувала Христина Зелінська.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: