fbpx

Майстер вібрацій: у Франківську талановитий гуцульський різьбяр закрив виставку

Культура 18:18, 22.03, 2018

У Першій сімейній ресторації Мулярових, що в Івано-Франківську, зустріччю із косівським майстром Миколою Стринадюком закрили його виставку традиційної гуцульської різьби та інкрустацій.

На виставці косівського різьбяра Миколи Стринадюка, що експонувалася у ресторації Мулярових впродовж двох минулих місяців, були представлені 34 роботи, виготовлені за допомогою техніки сухої різьби, інкрустації бісером, жирування металом, аплікації писанкою, декорування металом та інших традиційних технік гуцульської різьби. 

На виставці були представлені дерев'яні тарілі, пласти, панно, ікони. Сьогодні виставку закрили зустріччю із майстром. 

Цікаво, що свої роботи майстер не продає, а колекціонує, пише Репортер. Продає лише авторські копії. Зізнається, що іноді вони вдаються навіть кращими, ніж оригінали. Микола Стринадюк впевнений, що роботу треба відчувати. В ній усе має значення – всі лінії, візерунки, деталі. Це створює вібрації, які відчувають глядачі, каже майстер.

Микола Стринадюк розказує, що деревина, перед тим як він почне різьбити, сохне до п’яти років. Обов’язково природним шляхом, бо після сушильної камери стає "мертвою" і погано обробляється.

"У візерунках увів ноу-хау, бо бракувало кольору – інкрустацію писанкою, бісером, металом, шкірою та нитками", – розказує Стринадюк. 

Роботи свої майстер підписує "КОКА". 

Довідково: Микола Стринадюк народився 23.03.1962 року в м. Косові Івано-Франківської області. В 1977 поступив в Косівський технікум народних художніх промислів ім. В. І. Касіяна на відділ художньої обробки дерева. Після закінчення технікуму в 1982 році влаштувався на роботу в Косівське виробничо-художнє об'єднання "Гуцульщина" творчим майстром по різьбі.

Брав участь у всеукраїнських і місцевих виставках. З 1989 по 1994 працював в Косівському художньо-виробничому комбінаті виробником художнього оформлення інтер'єру. За свій творчий шлях створив багато речей, які зберігаються в особистих колекціях по всьому світі.

Фото – Надія Шегда

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: