fbpx

Мажоритарна і пропорційна система: Парламент прийняв закон про місцеві вибори

Політика 20:45, 14.07, 2015

Народні депутати ухвалили закон про місцеві вибори, який передбачає обрання депутатів сільських і селищних рад за чинною на сьогодні мажоритарною системою відносної більшості, а депутатів обласних, районних, міських і районних у містах рад – за пропорційною виборчою системою з преференціями.

За відповідне рішення проголосували 257 народних обранців, повідомляє Укрінформ.

Відповідно до тексту закону № 2831-3, вибори депутатів сільських, селищних рад проводяться за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах.

Вибори депутатів обласних, районних, міських, районних у містах рад планується проводити за пропорційною виборчою системою в багатомандатному виборчому окрузі за виборчими списками місцевих організацій політичних партій з закріпленням кандидатів в територіальних виборчих округах, на які поділяється багатомандатний виборчий округ.

Крім того, документ передбачає, що вибори міських голів міст, кількість виборців яких дорівнює або більше 90 тисяч, відбуватимуться у два тури за мажоритарною системою абсолютної більшості, а вибори сільських, селищних і міських голів міст, кількість виборців у яких є меншою за 90 тисяч, а також сільських старост – за мажоритарною системою відносної більшості.

У нормативному акті зазначено, що чергові місцеві вибори призначаються не пізніше ніж за 90 днів до дня виборів, а позачергові – не пізніше ніж за 60 днів до дня виборів. Виборчий процес розпочинається за 50 днів до дня чергових або позачергових місцевих виборів.

Крім того, у Законі прописано загальний склад (кількість депутатів) місцевої ради співвідносно до чисельності виборців. Ухвалений документ визначає, що у складі обласної ради кількісне представництво від міста, району не може перевищувати третини від загального складу відповідної ради.

Закон також передбачає встановлення гендерних квот у списку кандидатів у депутати на місцевих виборах.

"Запроваджуються умови збалансованого представництва виборних посад шляхом доповнення проекту закону положенням про внесення змін до Закону "Про політичні партії в Україні" в частині встановлення квот, що визначають мінімальний рівень представництва жінок і чоловіків у виборчому окрузі списку кандидатів у депутати на місцевих виборах", – зазначив народний депутат Руслан Князевич, презентуючи законопроект. 

Зокрема, народні депутати підтримали поправку Юрія Луценка щодо встановлення квоти не менше 30% однієї статі у списку кандидатів у депутати на місцевих виборах.

Разом з тим, Князевич повідомив, що чергові місцеві вибори депутатів Верховної Ради АР Крим, депутатів Севастопольської міської ради, депутатів районних, районних у містах, міських, селищних, сільських рад та міських, селищних, сільських голів на території АР Крим і депутатів обласних рад окремих районних, районних у містах, міських, селищних, сільських рад і міських, селищних, сільських голів на території Донецької і Луганської областей, призначені на 25 жовтня 2015 року, не проводитимуться у зв'язку зі здійсненням Російською Федерацією тимчасової окупації та збройної агресії.

За його словами, перелік адміністративно-територіальних одиниць, на яких не проводитимуться нинішні місцеві вибори, буде визначено в окремій постанові парламенту.

Народний депутат також зазначив, що пізніше парламент ухвалить спеціальний закон, який регулюватиме політичну рекламу в Україні.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: