fbpx

Медики Франківщини просять поліцію допомагати з супроводом буйних і п'яних пацієнтів

Суспільство 14:26, 30.08, 2017

Прикарпатська поліція нерідко уникає обов'язку супроводжувати агресивних пацієнтів, а це створює небезпеку для медичних працівників.

Про співпрацю закладів охорони здоров’я області, комунального закладу “Івано-Франківський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф” та підрозділів Головного управління національної поліції в Івано-Франківській області в частині госпіталізації та супроводу хворих психіатричного, наркологічного та інших профілів йшлося на засіданні постійної комісій Івано-Франківської обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики.

В. о. директора департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністраці Микола Стовбан  зазначив, що медичні працівники неодноразово потрапляють у ситуації, коли пацієнти з психіатричними відхиленнями чи у стані наркотичного чи алкогольного сп’яніння виявляють агресію. Щоб медичним працівникам не загрожувала небезпека, медики пропонують поліції забезпечувати супровід під час роботи з такими пацієнтами.

Микола Стовбан пояснює, що оскільки у наказі від 2012 року вказано, що медиків має супроводжувати "міліція", у районах можуть трактувати закон по-своєму. Через реформу поліції, подекуди уникають такого обов’язку.

«У містах є співпраця з поліцією, а по периферії є проблеми», – зазначив Стовбан. 

«У швидкій працюють здебільшого невеликі дівчата, вагою по 50-60 кг. Що вони можуть зробити проти буйних пацієнтів», – каже Стовбан. – Якщо до людини у стані алкогольного сп’яніння приїжджає медик у супроводі поліцейського, ставлення зовсім інше».

Він дродав, що 398 пацієнтів з діагнозом «витверезення» було доставлено у цьому році.
Керівник центру екстреної медицини та медицини катастроф Мирон Матейко навів приклад, що зараз йде судовий процес, у якому медика хворий вдарив табуреткою.

«Спільні дії ми узгоджуємо по районах, але не усі розуміють, що це треба вже», – зазначає Матейко.

Він наголосив, що в Богородчанському районі найбільше таких випадків останнім часом. Працівники поліції не супроводжують медиків до пацієнтів з агресивною поведінкою.
В Івано-Франківську таких проблем взагалі не виникає, відзначають медики.

Представник Головного управління національної поліції в Івано-Франківській області на засідання комісії не з’явився. 

Члени комісії вирішили підготувати нормативний документ і поширити його у районах, щоб донести до працівників поліції інформацію щодо супроводу медиків екстреної допомоги до психіатричних і наркологічних хворих.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: