fbpx

Медики розповіли, яким раком найчастіше хворіють чоловіки та жінки на Прикарпатті

Здоров'я 11:33, 05.02, 2019

У 2018 році в Івано-Франківській області вперше діагностували 4087 випадків раку. Загалом на обліку числиться 26 493 онкохворих.

Про ситуацію із онкозахворюваністю в Івано-Франківській області розповів сьогодні на брифінгу онкохірург Прикарпатського клінічного онкологічного центру Павло Семенів.

За словами медика, в Україні кількість смертей від онкозахворювань на другому місці після серцево-судинних. Прикарпаття має один із найнижчих показників онкохворих у порівнянні з іншими містами України – 297,3 випадків на 100 тисяч населення.

У 84% випадків рак діагностують у віці від 50 років. Павло Семенів зазначає, що основний фактор ризику виявлення онко – саме вік. На сьогодні молодь проходить профілактичні медичні огляди чи за власним бажанням чи за необхідністю. А це є найкращою запорукою уникнення раку. Люди старшого віку звертаються до лікарів рідше.

"Рак легше попередити, аніж лікувати", – наголошує Семенів.

Близько 90% осіб, у яких виявили рак на І стадії, виліковують його та живуть понад 10 років, що є хорошим показником. Крім того, витрати на лікування значно менші. На Івано-Франківщині є близько 50 осіб, які після невтішного діагнозу та лікування живуть вже понад 50 років!

В області підрахували, від яких видів раку найбільше страждають жінки та чоловіки. За рік з такими діагнозами звернулися 2047 чоловіків і 2040 жінок.

Зокрема, у топ-5 онкозахворювань жінок входять: рак молочної залози, рак шийки матки, рак тіла матки, рак товстого кишечника, рак шкіри.

Протягом 2018 року в області діагностували 365 випадків раку молочної залози – кожна 5 жінка, в якої взагалі діагностували хворобу. Його виявити найлегше і це може зробити сімейний лікар чи терапевт під час огляду пацієнтки. При цьому щороку виявляють занедбані випадки на останніх стадіях раку. Рак шийки матки, рак тіла матки та рак товстого кишечника може виявити кваліфікований гінеколог.

П‘ятірка найпоширеніших онкозахворювань у чоловіків включає: рак легень, рак простати, рак шкіри, рак кишечника та рак ротової порожнини.

З раком легень за рік зареєстрували 300 чоловіків. Пов’язують з тим, що його діагностують на пізніх стадіях. Кожен шостий пацієнт помирає протягом року після встановлення такого діагнозу. При цьому флюрографія не завжди може показати справжню проблему. Щодо раку простати – в області щороку діагностують близько 200 випадків, причому тенденція йде до збільшення і прогнозують, що незабаром хвороба вийде на перше місце.

Найбільше онкохворих виявляють у віці 60-64 роки серед чоловіків та у 65-69 років – серед жінок. У 2018 році було зареєстровано 24 випадки раку у дітей – переважно лейкемія.

Павло Семенів наголошує, що найважливіше у боротьбі з хворобою – психологічна налаштованість на позитивний результат:

"Рак на сьогодні – не вирок, це – виклик. Боротися повинна сама людина", – наголошує лікар.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: