fbpx

Мера Івано-Франківська попередили про штраф за порушення права громадян на доступ до інформації

Політика 13:42, 21.01, 2016

Міський голова Івано-Франківська отримав попередження від представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з вимогою вжити заходів для забезпечення права громадян на доступ до публічної інформації.

Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини – начальник Управління з питань дотримання права на інформацію та права на звернення Ірина Кушнір надіслала вимоги до голови Івано-Франківської міської ради, міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа у зв’язку зі скаргою членів Коаліції “Прозорі Ради” Максима Кицюка та Христини Зелінської щодо порушення Івано-Франківською міською радою права на доступ громадян до публічної інформації. За скаргою заявника відкрито провадження Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

У листі до міського голови, зокрема, вказані чіткі визначення оскаржуваного порушення права на доступ до інформації, а також перераховані вимоги, серед яких є надання завірених копій документів, що підтверджують оприлюднення проектів рішень на офіційному веб-сайті Івано-Франківської міської ради; вимога забезпечити розміщення інформації, обов’язкове оприлюднення якої визначається статтею 15 Закону України “Про доступ до публічної інформації”, на офіційному веб-сайті Івано-Франківської міської ради; вимога надати пояснення секретаря Івано-Франківської міської ради Оксани Савчук, копію посадової інструкції або положення про відповідний структурний підрозділ з метою вирішення питання про підстави для складання протоколу про адміністративне правопорушення; вимога вжити заходи для недопущення аналогічних правопорушень у майбутньому.

Про результати розгляду вимог Представника Уповноваженого необхідно повідомити в термін до 1 лютого 2016 року. Меру також нагадали, що відповідно до статті 188-40 КУпАП невиконання законних вимог Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини або представників Уповноваженого ВР України з прав людини тягне за собою накладання штрафу на посадових осіб від 100 до 200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Члени коаліції “Прозорі Ради” й надалі відслідковуватимуть виконання взятих на себе підписантами меморандумів зобов’язань та у разі повторення порушень – оскаржуватимуть такі дії.

Як повідомляв КУРС, у грудні минулого року громадський активіст Максим Кицюк від імені всеукраїнської коаліції “Прозорі ради” звернувся до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо неправомірних дій Івано-Франківської міської ради. Кицюк оскаржив процедуру прийняття рішень на першій сесії міської ради 7-го скликання від 1 грудня 2015 року.

На його переконання, міська рада Івано-Франківська порушила закон “Про доступ до публічної інформації”. Зокрема, не оприлюднила проекти рішень за 20 днів до сесії. “Проекти рішень є публічною інформацією, а на ділі були віднесені до інформації з обмеженим доступом та були прийняті з процедурними порушеннями”, – йшлося у скарзі.

Читайте також: Майстер-клас: як у міській раді через процедури зґвалтувати демократію.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: