fbpx

Один з мікрорайонів Калуша живе без води уже чотири роки

Суспільство 11:37, 06.11, 2015

Мешканці Височанки, що у Калуші, по воду ходять до лісу. Лісове джерело – за кілька кілометрів, кому до снаги – возять звідти каністри з водою тачкою чи на велосипедах. У кого сил менше – просять допомоги у родичів. І так уже кілька років. Люди знервовані й обурені, бо тратять сили, час і гроші.

"Позичаємо дубову бочку, беремо в інших сусідів причіп чи замовляємо "бус". Робимо дві ходки за день, бо води вистачає максимум на тиждень-півтора, – розповів "Вікнам" Богдан Левицький, мешканець Височанки.  Таким чином, щотижня ми витрачаємо 100-150 гривень, щоб привезти води".

"Збираю торби і йду до брата, який живе вулицею нижче, або їду на "посьолок" до сестри прати. І отак виходжу зі становища",  каже Стефанія Коляник.

Вода на частині Височанки зникла чотири роки тому. У багатьох ґаздів на подвір’ї по дві, а то й три криниці, але усі – "сухі". Надії, що вода "повернеться",  немає.

"Колись на вулиці бурили і сказали, що у нас води не буде, бо тут  шахтна порода",  каже Надія Іванців.

Мешканці Височанки кілька років чекали на підключення до централізованого водопостачання. Торік тут провели магістральний водопровід – і люди зраділи. З’ясувалося  передчасно: замість того, щоб розвести воду по вулицях, комунальники взялися будувати магістральну мережу по другий бік дороги.

Рік минув за виготовленням проектів. На носі зима, а люди й далі без води. Єдиний вихід  підвозити воду на Височанку, вважає депутат міської ради Володимир Тимків. 

"Торік провели центральний водопровід. І  постало питання виготовлення проектів для будівництва водопроводів по вулицях. Проекти "малювали" увесь рік. Не знаю, в яких інстанціях гальмувався цей процес, але час втрачений",  твердить Володимир Тимків, депутат Калуської міської ради.

На сьогодні "Водотеплосервіс" розробив проекти, реалізація яких дасть змогу забезпечити водою споживачів Височанки,  повідомив "Вікнам" директор комунального підприємства "Водотеплосервіс" Ігор Яковина. Для того, щоб забезпечити водою мешканців лише чотирьох вулиць на Височанці, потрібно майже 3,9 млн гривень.

Проте Височанка  не єдиний мікрорайон у Калуші, де проблеми із водопостачанням. На воду чекають також у Підгірках та на вулиці Лемківській.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: