fbpx

Мешканці Тисменичан звинувачують агрофірму у незаконному захопленні земель. ВІДЕО

Суспільство 16:57, 28.03, 2019

Вони прокинулися, а на їх землях панують інші газди. Мешканці села Тисменичани, що у Надвірнянському районі, звинувачують агрофірму «ОСКАР» у незаконному захоплені їхніх земель. Кажуть, їх угіддя горе-землероби зорали буквально за ніч.

Свій земельний пай пан Євген отримав понад 20 років тому. Останні роки тут сіяв овес. Планував і цьогоріч. Та кілька днів тому, приїхавши працювати на поле, рідних 25 сотих не впізнав.

"Я ще думав орати, а то вже нема що. Засохло все! А овес треба сіяти. Я пай не здавав і здавати не збираюсь. Бо я в ігри такі не граю",  каже мешканець Тисменичан Євген Чуйко.

І таких, як пан Євген, у Тисменичанах чимало. Аби розібратися, люди влаштували схід села. Сюди запросили і представників фірми "ОСКАР". Останні господарюють на орендованих у місцевих землях п’ять років поспіль. Цьогоріч планують вирощувати сою. Переконують, чужого не брали. Мовляв, перш ніж працювати на цих землях, з власниками паїв уклали спеціальні угоди. 

"У нас є 35 гектарів укладених договорів. Всі люди, які мають паї у Тисменичанах, мають тут і ділянки. А це майже по 7 сотих. Відповідно на таку площу, яку укладені договори, ми виорали",  говорить спеціаліст по землі ПСП "ОСКАР" Михайло Хабаль. 

Від представника "ОСКАРУ" місцеві вимагають списки людей, з якими ж укладені договори. Як виявилось, є тут такі, що вперше чують про співпрацю з агрофірмою.

Неабияк турбує людей і стан довкілля після господарювання агрофірми. 

"Зараз як почнуть кропити, то півсела буде у лікарні. Як в Отинії були покропили. В корови молоко буде пропадати. Діти не будуть мати де купатися – там же ріка",  каже мешканець Тисменичан Степан. 

Тож за допомогою обурені мешканці звернулись до активістів партії "ВОЛЯ", які декілька років поспіль борються за чисте довкілля на Коломийщині, де також господарює агрофірма "ОСКАР".

"Ця фірма відома тим, що обробляє людські землі, паї не завжди з погодженням громад. Неодноразово ми реагували на те, що ця фірма забруднює навколишнє середовище, посипає без попередження угіддя отрутохімікатами",  говорить депутат Надвірнянської районної ради від партії "ВОЛЯ" Тетяна Пришляк. 

Обіцяють волівці допомогти і цього разу. Бо певні, тут без правоохоронних органів не обійтись.

"Ми готові кожному, хто постраждав у селі Тисменичани, надати юридичну допомогу. Скласти заяви і допомогти відкривати кримінальні провадження. Адже це є кримінальна відповідальність тих осіб, які вчинили цей злочин",  каже Тетяна Пришляк.  

На правах реклами

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: