fbpx

Люди з Пулюя проти будови "атошників" у дворі. Марцінків радить домовлятися і скаржиться на "камуфляжне право"

Суспільство 17:42, 01.10, 2018

Франківці, які мешкають на вул. Пулюя, 3 та Галицькій, 91 та 93, категорично проти будівництва багатоповерхівки у їхньому дворі. Будівництво планує житловоий кооператив учасників АТО.

Як розповіли КУРСу мешканці, раніше вони зверталися до міського голови Руслана Марцінківа, директора департаменту містобудування, архітектури і культурної спадщини Ореста Кошика та інших міських посадовців з проханням перевірити правомірність отримання декларації на початок будівельних робіт та відповідності цільового призначення земельної ділянки.

У своїй заяві, яку підписали понад 150 франківців, мешканці наголошують, що вже роками вимагають від міської влади заборонити багатоповерхову забудову на ділянці по вулиці Пулюя, 9А. Попередня міська влада запевняла, що будови не буде.

Як пояснили мешканці, раніше на цій ділянці був одноповерховий особняк. Приватний підприємець Ігор Рибак викупив цю ділянку для будівництва 10-поверхового будинку з підземною парковкою. Втім, проект не відповідає ДБН і дозволу на будівництво Рибак не отримав.

В липні 2018 року ділянка перейшла у власність "ЖБК учасників АТО "Соціум", засновниками якого є голова Івано-Франківської міської організації учасників АТО Василь Андріїв і дві громадські організації – Спілка добровольців АТО Прикарпаття та Івано-Франківська обласна спілка учасників та інвалідів АТО. 

"Ми проти будь-якої забудови. Наші будинки будуть повністю позбавлені сонячного світла, тому що одна сторона виходить на південно-західну сторону, друга на північну (вул. Галицька), яка перевантажена та загазована автотранспортом. Це рівнозначно тому, що жити у підвалі. Варто відмітити, що наші будинки експлуатуються 40-50 років і в них проживають ветерани праці із сім’ями. Майже 70% мешканців – пенсіонери, які відпрацювали на ЛРЗ по 40-45 років", – йдеться у заяві мешканців.

Сьогодні делегації з півтора десятка мешканців Пулюя і Галицької прийшли на особистий прийом до міського голови Руслана Марцінківа. 

Одна з мешканок, Надія Багрій, розповіла на прийомі, що "атошники" пропонують людям три варіанти: перший – просто будують п'ятиповерхівку з мансардою, другий  йдуть до суду і все одно будують, причому вже 10-поверхівку, третій  міськрада викупить у них цю ділянку. 

Марцінків зазначив, що намагався порозумітися з "атошниками", але "вони дуже багато хочуть".

"Ми їм дали вже 21 ділянку",  сказав Марцінків.

Міський голова запевнив, що шукає компроміс, і запропонував людям прийти на сесію міської ради 25 жовтня.

"Атошники приведуть на сесію150 чоловік і скажуть, що хочуть там будувати. А ви приведете 150 чоловік?"  спитав Марцінків людей. 

"Наша позиція погоджувати з громадою. Вони нахрапом вже би давно будували,  додав Марцінків. – Треба з ними сідати і говорити… У нас в країні камуфляжне право". 

Марцінків повідомив, що за цю ділянку площею 7,3 ар ЖБК учасників АТО хоче 6 млн грн. Міськрада не готова заплатити такі кошти. Якщо "атошники" скинуть ціну до 2,5 млн грн, рада викупить ділянку, запевнив мер. 

Марцінків пообіцяв людям зібрати ще одну нараду з обома сторонами і винести питання на сесію.

"Приведіть 100 чоловік, і їх буде 100 чоловік, і тоді будемо розмовляти,  сказав скаржникам Марцінків.  Станьте і скажіть на сесії автовцям: ми вам не дамо!" 

"Ми інвалідів на візках привеземо вам!"  відповіли люди. 

Марцінків наголосив, що підтримує вимоги мешканців і готовий сприяти пошуку порозуміння з "атошниками". Порозуміння може полягати в тому, аби "збити ціну на землю" до рівня, коли міськрада зможе викупити ділянку. 

Вже в коридорі мешканці зітхали, що "мер нічого не вирішує в місті". Але на сесію таки вирішили піти. 

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: