fbpx

Мікрорайон на болотах у Крихівцях: багатоповерхівки на палях, але з підземними гаражами. ПРОЕКТ

Суспільство 20:02, 20.07, 2016

На містобудівній раді Івано-Франківська сьогодні розглянули детальний план території (ДПТ) житлового масиву на вулиці Об'їзній – в районі так званого Криховецького кільця.

Новий житловий масив на вулиці Об'їзна розкинеться на 8,1 га.

Власне житловий квартал, а це п'ять груп 9-поверхівок, запроектований аж до міського озера.

За ним на ДПТ розміщений освітній заклад – дитсадок-школа. Освітній заклад на 4 дитсадкові групи із початковою школою до 70 дітей. Поруч  4-поверхові будинки.

Житлові будинки – з підземними гаражами.

"Концепція складена відповідно до геології, тутешня територія не затоплюється вглиб до 3 м, тому ми призупинили засипати озера, щоб робити підземні паркінги",  розповів архітектор Чулак, автор проекту житлового масиву на Об’їзній.

Тут треба нагадати, що на цій териорії свого часу були озера. Проте, за версією орендаря земельної ділянки,  а це ПП "Колегія",  то були ніякі не водойми, а просто болотисті території. Таку версію сьогодні на містобудівній раді озвучив проектант мікрорайону. 

Хоча озера, за його словами, засипані на 15 відсотків.

Що ж стосується річечки, яка протікає ділянкою і в цей час наповнює відстійник, то її планують "взяти в колектор" і спрямувати в міську мережу.  

"Це стоки, це суцільні стоки, ви знаєте, як це смердить", – не стримався проектант.

"В цьому місці генпланом Крихівців передбачена житлова забудова,  уточнив головний архітектор міста Дмитро Нижник.  Раніше подавали інші проекти, там були більші навчальні приміщення. Крім того, це територія озер, її засипають будівельним сміттям. Я не бачу, щоби десь в проекті ви це враховували…"

Архітектор Чулуп, який представляє ДПТ, каже, що озера "самі замулилися і пропали". Так би мовити, "осушилися природнім шляхом". Тим не менше, висотки будуть будувати на палях. Архітектор каже, що "вода там буде рухатися, як і рухалася".

За його словами, забудовник виграв усі суди, які стосувалися заборони житлового будівництва на цій території. Він зумів довести в суді, що озер не було, лише заболочені території.

Наразі затверджений новий генплан села Крихівці – саме на його території розташоване будівництво. Раніше ця ділянка землі мала призначення під будівництво громадських споруд та малоповерхової забудови. Тут планувалося будівництво котеджного містечка.

"Котеджі на палях були би золотими", – пояснив логіку зміни цільового призначення землі архітектор.

Громада Крихівців внесла зміни в Генплан і змінила забудову на багатоповерхову – в обмін на квартири для учасників АТО.

За словами проектанта, у цьому житловому масиві на 1750 квартир 20 квартир мають отримати атовці.

Містобудівна рада погодила ДПТ мікрорайону на Об’їзній із кількома поправками.

Пропозиції скоригувати площу по дитсадку і школі – збільшити площу дитячого закладу, який мав би прийняти понад півтори сотні дітей, та перенести його розташування в центр мікрорайону мають бути відображені в уточненому ДПТ. 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: