fbpx

Міністр енергетики Насалик хоче виплачувати субсидії грошима: почне з Калуша

Економіка 13:37, 22.06, 2016

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик хоче ввести монетизиване субсидування. Для цього передбачається провести експеримент в місті Калуш Івано-Франківської області.

Про свої плани міністр заявив в ефірі телеканалу 112, пише Новое врямя.

"Я категорично проти наявної на сьогодні системи субсидій", – сказав Насалик.

Не дивно, що майданчиком для експериментів вибрали Калуш, адже Ігор Насалик був там міським головою з 2006.

Він пояснив, що ідея полягає в тому, що людина отримує субсидії на енергетичну картку і нею може розрахуватися тільки за послуги по субсидіях. При економії ці кошти видаються готівкою. При цьому він зазначив, що його підтримує міністр соціальної політики Андрій Рева, а також міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Геннадій Зубко.

У коментарі НВ Бізнес Андрій Рева сказав, що підтримує пілотний проект, але проти повсюдного запровадження монетизації субсидій в нинішній період.

Ще в травні цього року міністр соцполітики в інтерв'ю Економічній правді казав, що монетизація субсидій може призвести до заборгованості населення перед державою. Він пояснював це тим, що при видачі субсидій у грошовому вигляді є ризик витрачання коштів не на погашення боргу за комунальні послуги, а на щось інше.

Чинна система субсидування не призведе до економії, сказав голова Комітету енергетичної незалежності України Іван Надєїн. Він виступає за монетизацію субсидій і пояснює, що якщо хтось не може заплатити за комунальні послуги, то повинен це довести, отримати пряму грошову виплату і заплатити за комунальні послуги.

Також це стимулює населення економити енергоресурси, що неможливо при існуючій системі, додає старший аналітик ІК Dragon Capital Денис Саква. Він вважає монетизацію позитивним кроком, коли споживач сам вирішує, на що витрачати гроші.

"Зараз, якщо людина споживає менше ресурсів, то вона нічого не отримує. Все покривається субсидією. А в разі монетизації пільг є вибір: витратити гроші на споживання ресурсів або економити і отримати грошову винагороду", – сказав Саква.

При цьому аналітик уточнив, що, наприклад, в Росії введення монетизованих пільг викликало невдоволення населення, оскільки вони стали отримувати менше коштів, ніж раніше.

Утім, така ідея має право на існування, коли субсидії потребує 2-5% населення, а не половина, як в Україні, відзначає екс-міністр з питань ЖКГ Олексій Кучеренко. За його словами, у держави просто немає коштів, щоб допомогти всім, хто потребує субсидії. Кучеренко каже, що теоретично це правильний крок, але в Україні він працювати не буде.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: