fbpx

Франківська громада стане власником Палацу Потоцьких: міська рада схвалила договір пожертви

Суспільство 15:29, 27.10, 2017

Депутати міської ради схвалили рішення підписати з власником комплексу "Палац Потоцьких" договір пожертви, за яким Палац передається у власність громади.

Міська рада розглянула проект рішення Про укладення договору пожертви – про передачу Палацу Потоцьких.

"Багато років йшла мова про передачу Палацу Потоцьких у комунальну власність. І нарешті цей історичний момент. Сьогодні цей Палац може перейти у власність громади", – заявив міський голова Руслан Марцінків перед голосуванням.

Він зазначив, що протягом року буде обговорення концепції цього місця. До обговорень залучатимуть і краєзнавців, і охоронців культурної спадщини, і небайдужих франківців, щоб вирішити, що саме робити з Палацом. За словами Марцінківа, не обійдуть і польську сторону, оскільки Палац є і їхньою спадщиною.

"Це має бути територія для виставок. Доки будуть тривати обговорення, до того моменту ми маємо це зробити культурним місцем, – зазначив Марцінків. – Є згода власників, які передають громаді Палац Потоцьких. Земля у нашій власності, тому депутати мають підтримати. Я вважаю, що єдиним власником Палацу Потоцьких може бути івано-франківська територіальна громада".

36 обранців проголосували за рішення, 2 – не голосували.

Як писав КУРС, наразі власником споруд є ТзОВ "Карпатська нафтова компанія" мільярдера з Прикарпаття Олега Бахматюка.

Що стосується землі, то вона в 2009 році перейшла з військової КЕЧ територіальній громаді Франківська. Приблизно тоді ж Олег Бахматюк тричі намагався передати палацовий комплекс франківській громаді, однак міська влада відмовлялася обтяжувати себе ветхою пам’яткою. На той час – пам’яткою історії та архітектури XVII-XVIII ст. місцевого значення. Такий статус "Комплекс палацу з брамами (т. зв. "Палац Потоцьких") вул. Шпитальна, 5" мав з 1963 року, відколи був внесений до Державного реєстру пам’яток УРСР.

На цей час статус пам’ятки місцевого значення цей комплекс уже втратив.

Нагадаємо, наприкінці 2015 року ініціативна група "Палац Потоцьких – серце Івано-Франківська" створила благодійну організацію "Благодійний фонд "Комплекс палацу Станіслава Потоцького з брамами".

До фонду увійшли місцеві митці, вчені, юристи, архітектори, небайдужі підприємці, які заявили, що мають на меті у майбутньому перетворити Палац Потоцьких площею 1,4 га на потужний мистецький, культурний, науковий центр.

У лютому 2016 року Руслан Марцінків створив комісію з обстеження стану будівель комплексу Палацу Потоцьких.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: