fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Міська лікарня Івано-Франківська отримала кардіохірургічну операційну зі США для втручань на відкритому серці

Міська лікарня Івано-Франківська отримала кардіохірургічну операційну зі США для втручань на відкритому серці

Здоров'я 13:15, 28.08, 2015

У Франківську відбулася зустріч міського голови Віктора Анушкевичуса та головного лікаря міста Тараса Масляка з відомими лікарями-хірургами США, які передали для Центральної міської клінічної лікарні новітнє кардіохірургічне обладнання.

"Це вагомий крок у запровадженні малоінвазійної хірургії завдяки родині Кузичів, батька Юрія і сина Маркіяна, відомих у США лікарів-кардіохірургів", – сказав Віктор Анушкевичус.

Минулого року головний лікар Івано-Франківська Тарас Масляк став одним із переможців програми «Sabit», заснованої президентом Сполучених Штатів та першим президентом України. Метою програми є підняття рівня управлінських знань для керівників різних галузей, у тому числі охорони здоров'я, з країн Азії та Європи.

Як переможець програми, Тарас Масляк отрмав можливість стажуватися в США. Звідти повернувся з допомогою для лікарні.

"Під час поїздки ми контактували з різними людьми, зокрема познайомилися  з медиками-українцями, а саме із кардіохірургом Юрієм Кузичем та його сином Маркіяном. Обидва – відомі в США хірурги, практикують в Чікаго. Ми домовилися про надання допомоги для  розвитку кардіохірургії в Івано-Франківській ЦМКЛ”, – розповідає головний лікар Івано-Франківська.

Обладнання, яке подарували українські лікарі зі США, – це кардіохірургічна операційна: штучні серця для перекачування крові, обладнання для наркозу, інструментарій, розхідні матеріали. Середня вартість подарованого обладнання – близько 400 тис. доларів.

"Це обладнання дасть нам змогу запровпдити операції, яких не роблять в сусідніх областях. Тепер будемо закликати Віктора Анушкевичуса просити про співфінансувпння кардіопроекту та проекту з загальної хірургії. Бо має прийти ще обладнання для операційних профілю загальної хірургії", – зазначив Тарас Масляк.

За його словами, незабаром на стажування до клінік США з Івано-Франківська поїдуть дві медичні бригади – 12 лікарів. У той же час американські українці планують приїхати до Франківська, щоб і тут навчати лікарів.

"Хочемо і далі допомогти місту Франківську. Мій син, який займається загальною хірургією, запланував після нового року – навесні приїхати до Франківська повчити хірургів", – розповів лікар Юрій Кузич.

За словами головного лікаря, франківські медики наразі навчатимуться працювати на такому обладнанні в Києві в інституті Амосова. Операціі розпочнуть з нового року. Вони зможуть оперувати щороку до 2000 пацієнтів – дітей і дорослих.


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: