fbpx

Господарський суд залишив без розгляду позов міської ради до УПЦ (МП) щодо приміщення на Чорновола

Суспільство 12:01, 27.03, 2019

У Господарському суді Івано-Франківської області під час підготовчого засідання щодо звільнення приміщень Івано-Франківської єпархії Української Православної Церкви (Московського патріархату) на вул. Чорновола, 6 міськрада попросила залишити справу без розгляду

Як відомо, за адресою Чорновола, 6 у Франківську розміщена парафія УПЦ (МП). Моляться віряни в приміщенні колишнього дитячого садка.

Івано-Франківська міська рада звернулась до Господарського суду Івано-Франківської області з позовом до Івано-Франківської єпархії Української Православної Церкви про зобов’язання звільнити нежитлові приміщення площею 300 кв. м. 

Справу взяла до розгляду суддя Лариса Неверовська. Представники сторін: від позивача Юрій Шуляк, від відповідача: Михайло Мізунський, Олександр Овченко.

Юрій Шуляк на судовому засіданні подав клопотання про залишення справи без розгляду. 
"Ми скористалися своїм процесуальним правом залишити справу без розгляду. Це у жодному випадку не означає, що міська рада програла суд, – наголосив у коментарі КУРСу Юрій Шуляк.  На даний час існують обставини, пов'язані з розглядом інших справ, які мають вирішальне значення для розгляду справи, яку ми залишили без розгляду. Це справа за позовом Івано-Франківської архієпархії до виконавчого комітету про скасування рішення про припинення договору оренди. До моменту розгляду тієї справи немає підстав розглядати цю справу. Чекаємо, поки суд розгляне іншу справу".
Він зазначив, що найшвидше розгляд іншої справи завершиться в середині літа. Тоді у будь-який час виконком зможе знову подати позов до господарського суду.
У відповідача заперечень не було. Суддя прийняла рішення залишити справу без розгляду. 
Нагадаємо, суперечка між мерією та Івано-Франківською єпархією УПЦ МП триває роками. Вісім років тому єпархія отримала земельну ділянку на вул. Довженка для будівництва храму з умовою, що після завершення будівництва церква поверне громаді приміщення дитячого садка на вул. Чорновола, перетвореного тимчасово на храм. Однак церковники угоди не дотрималися. Тоді міська рада звернулася до суду. Руслан Марцінків неодноразово закликав російську церкву добровільно звільнити приміщення дитячого садка. 

Вищий господарський суд України скасував постанову Львівського апеляційного господарського суду, який задовольнив клопотання щодо виселення церкви з приміщення за адресою Чорновола, 6 та повернення місту нежитлових приміщень для облаштування там дитячого садочка.

Також міська рада програла Московському патріархату у Верховному Суді – суд відмовив виконавчому комітету Івано-Франківської міської ради у розірванні договору оренди нежитлових приміщень по вулиці Чорновола, 6.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: