fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Економіка
  • Міська влада допомагає шукати резидентів для індустріального парку, який вперше планують створити у Франківську

Міська влада допомагає шукати резидентів для індустріального парку, який вперше планують створити у Франківську

Економіка 15:18, 27.04, 2019

На території Івано-Франківського арматурного заводу може з’явитися перший у Івано-Франківську індустріальний парк. Це приватна ініціатива, яка стала прецедентом. Міська влада обіцяє сприяти в її реалізації, наголошуючи, що зберегти такі зони, де б розвивалося виробництво і підприємництво, надзвичайно важливо.

Адже це дасть змогу збільшити кількість робочих місць, обсяги виробництва продукції та надходження до бюджету, пише “Західний кур’єр”.

У квітні 2017 року публічне акціонерне товариство “Івано-Франківський арматурний завод”  перейменували на приватне акціонерне товариство, а влітку того ж року міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків повідомив, що завод “продали за 20 млн грн”. Тоді мер додав, що місто мало на меті позмагатися за його викуп, як і Івано-Франківського локомотиворемонтного заводу, але, мовляв, не встигло.

Через рік стало відомо, що будівельна компанія “Мельник” на 20 гектарах території заводу планує збудувати найбільший у Західній Україні торговий центр на 100 тис. м кв., проект якого розробляє одна з британських компаній, та житлові мікрорайони з розвиненою інфраструктурою і це буде “щось нове і грандіозне”. Але плани змінилися.

Наприкінці січня цього року у Києві проходила конференція “Бізнес для розумних міст”. Серед іншого там презентували концепцію створення в Івано-Франківську першого індустріального парку “Arkan. Precarpathian Industrial Park” площею 19,3 га. Він розташується в колишній промисловій зоні на вулиці Коновальця та орієнтуватиметься на виробництво з високою доданою вартістю – продукції робототехніки, приладобудування, електротехнічну промисловість, випуск побутових приладів тощо. Повідомлялося, що на території парку є 62 тис. квадратних метрів виробничих приміщень, 12,8 тис. квадратних метрів адміністративних та офісних приміщень, 9 тис. квадратних метрів допоміжних площ. Сюди підведені усі комунікації та є вся необхідна інфраструктура. А першим резидентом парку став Івано-Франківський арматурний завод.

Інформацію про те, що зараз йде мова про створення на території Арматурного заводу індустріального парку, підтвердив міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків, який запевнив, що міська влада сприятиме такій ініціативі.

“Це приватна ініціатива. Ми будемо сприяти будь-яким таким ініціативам, бо це дуже добре. Створення нових робочих місць і розвиток виробництва – це ті речі, які нам дозволять у майбутньому отримувати постійні доходи до бюджету. Збереження і розвиток промислових підприємств та їхнього виробництва є надзвичайно важливим. Для міста важливо зберегти такі зони, де б розвивалось виробництво і підприємництво”, – наголосив Марцінків.

Заступник міського голови з питань економіки Богдан Білик зазначає, що з зацікавленими у створенні індустріального парку на території Арматурного заводу міська влада співпрацює. За його словами, уже відбулось кілька попередніх зустрічей.

“Були зустрічі з представниками заводу з виробництва ваг, угорської фірми, яка хоче виробляти арматуру не тільки для атомних станцій, але й для газорозподільних мереж, опрацьовується питання з прибалтійською фірмою, яка зацікавлена у виробництві сонячних панелей, – розповідає Білик. – І думаю, що у перспективі та за потреби ми будемо туди направляти усіх тих, хто хоче інвестувати у виробництво та закріпитися там на існуючих площах чи вільній території Арматурного заводу”.

Засновником ініціативи та керівником індустріального парку “Arkan. Precarpathian Industrial Park” є франківець Юрій Козакевич.

“Це є повністю моя приватна ініціатива та концепція. До того були різні спроби, територію дійсно планували забудувати. Але це є промисловий об’єкт площею 20 га. Там є вільна земля, три виробничі цехи на 15, 20 та 30 тис. метрів, адмінкорпуси. Основна задача – перетворити цей об’єкт у майданчик для залучення, розміщення і розвитку великого бізнесу, який потребує великих площ та здатний працевлаштувати велику кількість людей. Арматурний завод став першим резидентом індустріального парку і розміщується в одному з цехів на 15 тис. метрів. Йому цього достатньо. А на всі інші території, цехи та адмінприміщення шукаю нових резидентів. Трохи дійсно допомагає влада, яка спрямувала кілька фірм. Ведеться робота з потенційними резидентами. Є попередні домовленості з деякими новими фірмами, яких мені вдалося зацікавити”, – розповів Козакевич.

За його словами, на вільній землі, якщо все вдасться, планують збудувати нові інфраструктурні об’єкти – термінали, виробничі майданчики, бізнес-центри. В офісні приміщення теж мають зайти нові фірми.

“Поки що ще ніхто не підтвердив, що буде резидентом індустріального парку, але є досить хороші попередні напрацювання за різними напрямками. Всі, кому пропонуємо участь,  зацікавлені. Моє завдання – залучати інвестиції під розвиток, бо прихід кожного резидента – це окремий проект. Я виступаю бізнес-менеджером. А кінцева мета – це має бути такий “Клуб великого бізнесу”, куди великий бізнес заходить, працює, зосереджується на своїй ключовій роботі. А завдання індустріального парку полягає у створенні умов  для великого бізнесу”,  зазначив Козакевич.

До речі, Івано-Франківський арматурний завод почали будувати у 1968 році, а свою першу продукцію він випустив у жовтні 1971 р. Це  один із найбільших в Україні виробників трубопровідної арматури для підприємств енергетичної галузі, нафтогазового комплексу, хімічної промисловості, металургії та водопостачання, а також арматури спеціального призначення для систем забезпечення безпеки ядерних установок АЕС, локалізації аварій та виробництва фланців для трубопроводів різного тиску під замовлення.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: