fbpx

Міська влада Франківська визнає "Новий театр", але не має наміру його фінансувати

Культура 13:17, 19.09, 2016

"Новий театр" в Івано-Франківську грає свої вистави в Обласному театрі ляльок за благодійні внески глядачів, оскільки не має офіційного статусу, приміщення та фінансування.

На сьогоднішній прес-конференції, яку формально приурочили до початку нового театрального сезону, представники "Нового театру" говорили не лише про репертуар, акторську майстерність, драматичне мистецтво і глядача, а й про роботу "на ентузіазмі".

"Що таке "Новий театр"? Це перш за все люди – молоді люди. На цей час ми робимо вистави не за гроші, а на ентузіазмі", – відзначив художній керівник театру Тарас Бенюк.

"Новий театр"  неофіційна структура. Трупа не має сталого складу, оскільки у постановках задіяні професійні актори інших театрів – зі Львова, Києва та Франківська, а також студенти Тараса Бенюка.

В його репертуарі – три власні вистави: "Стус" (вперше представили у Франківську в січні цього року, а в лютому на виставі побував син поета і політв'язня Дмитро Стус) , "Спи спокійно" і "Собака". "Стус" і "Собака"  гостросоціальні постановки, означує спрямування постановок художній керівник і додає, що гострі теми завжди хвилюють його самого і акторів театру, а оскільки актори буквально проживають їх на сцені, то й торкають глядачів.

Глядачі дивляться вистави "Нового театру" на сцені Івано-Франківського обласного театру ляльок – саме тут ще студентами актори ставили свої експериментальні дипломні роботи, частина звідси починала свою кар'єру.  Як-от Ірина Бенюк, акторка Київського театру Лесі Українки.

На вистави збирають публіку телефоном та через сторінку в соцмережі Фейсбук – глядачі замість придбати квитки платять "благодійні внески". На виставу "Собака", у якій задіяні київські актори, вхід найбільш коштовний – 75 гривень.

"Чи потрібен театр Івано-Франківську? Думаю, що потрібен, бо якщо місту не потрібне мистецтво, то воно розвиватися не буде. Чи в такий складний період у країні нам хіба до мистецтва? До мистецтва! Щоби країна  була успішна, повинна розвиватися в усіх напрямках  одночасно",  переконаний Бенюк.

Експериментальна вистава "Стус", яку разом створили актор Львівського театру Юрій Полєж і Тарас Бенюк, постійно збирає повну залу глядачів. Розсмакувала публіка і "Собаку", хоча, кажуть актори, вони грають  був такий випадок  і для шістьох глядачів.

Художній керівник "Нового театру" разом із акторами-однодумцями у майбутньому бачать себе повноцінним професійним театром. Для цього потрібен відповідний статус, приміщення і трохи грошей на зарплату.

Тарас Бенюк розповідає, що звертався з проханням надання офіційного статусу до міського голови Івано-Франківська. Руслан Марцінків на виставу прийшов – бачив "Собаку", сказав, що сподобалося, і попросив у "Нового театру" листа-рекомендацію від Міністерства культури. На цей час театр має такий лист, підписаний міністром і не тільки.

Замість мера про подальшу долю театру говорив заступник міського голови Олександр Левицький. Міський голова відрядив його на зустріч з акторами, оскільки був зайнятий. За словами гуманітарного заступника, "Новий театр" Франківську потрібен, він отримає приязне ставлення влади міста. А от статус, приміщення та фінансування – це вже компетенція і відповідальність виключно міської ради.

"Хочемо просити Мінкультури, щоби не лише підтримував, а й надавав ресурси… Хай область теж висловиться і долучиться",  озвучив він позицію міської влади.

Олександр Левицький, на відміну від мера, "не мав честі бачити" вистави "Нового театру".

Актори запросили поглянути на "Новий театр" усіх франківців – 27 вересня о 18.00 вони покажуть драму "Спи спокійно". Продовження – в жовтні. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: