fbpx

"Треба нормальний міст": у громадській раді не задоволені мостом, який будують у Пасічній

Суспільство 12:58, 16.05, 2018

У громадській раді з контролю за використанням коштів на експлуатацію, капітальний і поточний ремонт доріг у місті Івано-Франківську вважають, що моста на дві смуги не достатньо: щоб розвантажити рух у напрямку Пасічної, потрібен міст на чотири смуги.

Сьогодні в Івано-Франківську відбувся круглий стіл на тему "Будівництво моста через Бистрицю Солотвинську і його експлуатація".

В обговоренні брали участь представники громадської ради, депутати міськради Віталій Мерінов і Андріан Волгін, заступник начальника Служби автомобільних доріг Любомир Семанів, заступник міського голови Івано-Франківська Микола Вітенко. 

Голова громадської ради з контролю за використанням коштів на експлуатацію, капітальний і поточний ремонти доріг Михайло Панчишин заявив, що франківців не задовольняє міст, який будується.

"Будується міст через Бистрицю Солотвинську на дві полоси. Це нас не задовольняє. Минулого року ми зверталися із пропозиціями до міського голови. Рішень правильних не було", – виступив Панчишин.

Член громадської ради Ігор Латинський зауважив, що замість чотирьох смуг руху заклали у проекті лише дві. Пригадав, що у 1969 році починалося будівництво старого мосту, і тоді відстояли позицію на чотири смуги, хоча в ті роки ще й не було такого транспортного навантаження.

"Нині XXI століття, кількість транспорту збільшилася у десятки разів, а ми закладаємо міст з однією смугою в один бік. Ще одне: старий міст має потребу у капітальному ремонті, і його прийдеться тоді закривати. От уявіть собі, його закрили і весь транспорт пустили по двосмуговому мосту. Минулого четверга їхав, у нас зараз транспортний колапс. Від Піонерського парку за межі міста я виїжджав більш як годину", – додав Панчишин.

Любомир Семанів пояснив, що новозбудований міст буде виконувати функцію розвантаження міста від легкового транспорту.

"Якщо говорити на перспективу, то варто було би робити чотирисмуговий міст. Але я тут не бачу проблеми, у майбутньому буде можливість добудувати ще дві полоси. Зараз є фінансування лише на дві смуги", – повідомив Семанів.

Спеціаліст каже, що питання розв’язок ще "не закрито" – вони ще не погоджені.

Учасники круглого столу зійшлися на тому, що треба об'єднати зусилля обласної, міської і державної влади та будувати "нормальний міст".

"Місто замовило проект розв'язки на вулиці Надрічна. Тому немає що переробляти, бо нічого ще немає. Щодо співпраці з областю й державою. Ми зверталися, але сталося так, що міст будується за кошти платників податків Івано-Франківська", – зазначив Вітенко.

Вітенко додав, що при проектуванні моста враховували перспективи розвитку мікрорайону "Пасічна". "Треба розуміти, що чотирисмуговий міст по вартості вдвічі дорожчий. Ми змогли зекономити завдяки тендеру, але треба розуміти, що міст спільно із двома розв'язками коштуватиме бюджету близько 200 мільйонів гривень. Це суттєві кошти для бюджету",  сказав Вітенко.

"Велику справу зробила міська влада, що будує цей міст. Погано, що не будують 4-смуговий, але у них немає грошей, можна зрозуміти. Зараз потрібно спроектувати добудову ще двох смуг в майбутньому. Ми повинні зараз зібратися, порахувати інтенсивність руху на діючому мості", – вважає Михайло Круців, який працював у дорожньому господарстві з 1957-го до 2015-го року, був учасником будівництва діючого моста через Бистрицю Солотвинську.

"Ми підтримуємо Марцінківа у тому, що він почав будівництво моста. Але давайте допоможемо йому побудувати міст такий, який би задовольняв громаду міста й області",  підсумував дискусію Михайло Панчишин.

Як писав КУРС, інженерна техніка для будівництва моста прибула до Івано-Франківська 18 листопада. 

Нагадаємо, тендер на будівництво моста з будівництвом транспортної розв'язки в районі вулиць Хіміків – Надрічна управління капітального будівництва міськвиконкому оголосило на початку липня з очікуваною вартістю 206,6 млн грн.

За будівництво моста змагалися чотири фірми. До аукціону не допустили двох учасників. Перемогла фірма ТОВ "Мостобудівельний загін №112", пов'язана з колишнім нардепом від Партії регіонів Володимиром Продивусом, що запропонувала найнижчу ціну – 120 млн грн. Пізніше виконуючий обов'язки директора ТОВ "Мостобудівельний загін №112" Сергій Порожнюк пояснив, що компанія запропонувала таку ціну, щоб закріпитися у регіоні.

Будівельні роботи компанія буде проводити у три етапи. Перша черга – будівництво транспортної розв’язки на вулиці Надрічній, друга черга – будівництво вулиці Хіміків, третя – будівництво самого моста.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: