fbpx

Міста і села можуть піти у пітьму: на Прикарпатті вимагають скасувати підвищення тарифів на зовнішнє освітлення

Суспільство 13:29, 03.01, 2017

З січня 2017 року електроенергія для міського електричного транспорту подорожчала на 45%, а для потреб зовнішнього освітлення на 40%.

З цього питання в Івано-Франківську зібрались збори Івано-Франківського регіонального відділення асоціації міст України.

За словами виконавчого директора Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України Юрія Стефанчука, до кінця 2016 року тарифи на зовнішнє освітлення для населених пунктів сплачували за знижкою – з коефіцієнтом 0,6 тобто 60% від вартості у нічний час.

Відповідно до постанов НКРЕП від 24.11.2016 за № 2021 та від 15.12.2016 за №2210, починаючи з січня 2017 року, електроенергія для міського електричного транспорту подорожчає у середньому на 45%, а для потреб зовнішнього освітлення – на 40%. На його думку, такі витрати спричинять додаткове фінансове навантаження на місцеві бюджети, оскільки витрати на вуличне освітлення та електричний транспорт лягають на їх плечі, а це у свою чергу сповільнить розвиток цих територій. Тобто бюджет розвитку громад доведеться спрямовувати на видатки, пов’язані з підняттям тарифів. Особливо відчутними вони будуть для малих міст, селищ та сіл.

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків нагалосив, що сьогодні міські, сільські та селищні голови зібрались, аби висловити свою думку щодо підвищення тарифів на зовнішнє освітлення.

“Найбільший удар це рішення принесе громадам, які мають низькі бюджети, – говорить Марцінків. – Ми хочемо висловити позицію, що негарно розказувати з високих трибун про децентралізацію, що місцеві громади мають більше коштів. Так, місцеві бюджети, можливо, мають більше коштів, але видатків на нас покладають ще більше“.

За словами Марцінківа, через підвищення тарифів Івано-Франківську у 2017 році доведеться додатково заплатити з міського бюджету 7,5 млн гривень.

“Це велика сума, за неї, наприклад, можна побудувати новий плавальний басейн”,  сказав Марцінків.

Міський голова Городенки Степан Яворський запропонував провести попереджувальний захід і в один день відімкнути вуличне освітлення в усіх містах України. 

“Якщо виключити світло по всій Україні, то капут буде цій системі, а для нас одну ніч перебути без світла не проблема”,  сказав Яворський.

Руслан Марцінків зауважив, що таку акцію треба довго готувати, і можливо, спершу її варто провести на території області.

Міський голова Надвірної Зіновій Андрійович зазначив, що звернення, яке сьогодні приймуть, не дасть ніякого результату, і запропонував їхати у Київ на зустріч з прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом та головою Асоціації міст України – Віталієм Кличком. 

“Ми налаштовані радикально і рішуче. Ми налаштовані так, щоб нас почули у Києві. Мені здається, що НКРЕКП – це бандитська організація. Моя думка  їхати у Київ і просити зустрічі з Гройсманом”, – сказав Андрійович.

У підсумку представники Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України одноголосно прийняли звернення до Президента України Петра Порошенка, прем’єр-міністра Володимира Гройсмана та Голови Верховної Ради Андрія Парубія з вимогою скасувати постанови НКРЕКП № 2021 та 2210 та встановити обґрунтовані тарифи на зовнішнє освітлення та електричний транспорт.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: