fbpx

"Міста і села можуть поринуть у пітьму": у Франківську обговорюють проблеми в енергетичному секторі

Суспільство 11:25, 24.01, 2019

Нововведення у законодавстві України не сприяють розвитку місцевого самоврядування. Зокрема, виникають проблеми в енергетичному секторі.

Про це йшлося сьогодні на зборах уповноважених представників органів місцевого самоврядування – членів Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України (АМІ).

На переконання міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа, наразі є недофінансування освіти, галузі охорони здоров’я та інших галузей. Окрім того, місто також стикається з проблемою оплати за електроенергію. Особливо гостро стоїть це питання перед КП "Івано-Франківськводоекотехпром". Є нерозуміння монетизації субсидій та зменшення кількості субсидіантів.

"Ми єдині в тому, що "Асоціація міст України", як найбільш потужна організація, яка представляє інтереси міських, селищних, сільських об’єднаних територіальних громад, стає більш впливовою. Ми, як ніколи, єдині у відстоюванні інтересів місцевого самоврядування", – зазначив мер Франківська.

Він додав, що правом громад, яке відстоюватиме АМІ, є достатній ресурс для розвитку. Що більше коштів залишиться на місцях, то більше можливостей буде для ремонту доріг, будівництва дитсадків та шкіл, освітлення вулиць.

1

Міський голова Надвірної Зіновій Андрійович зауважує, що НКРЕКП, як державний колегіальний регулятор енергетичного сектору, який підпорядкований Президенту України та підзвітний Верховній Раді України, відповідно до своїх функцій має приймати економічно обґрунтовані рішення, спрямовані на збалансування інтересів споживачів, суб’єктів господарювання і держави. Але протягом останніх кількох років приймаються постанови, які лише ускладнюють життя громад.

"З 2015 року в Україні відкрився ще один внутрішній фронт боротьби і знущання НКРЕКП над органами місцевого самоврядування,  обурився Зіновій Андрійович. – Ті ганебні постанови, які він штампує, йдуть не назустріч громадам місцевого самоврядування, а в першу чергу на відмивання коштів платників податків".

Так, з 28.12.2015 року згідно з Постановою № 3141 коефіцієнт до загального тарифу на електроенергію, що використовується для зовнішнього освітлення, зріс у 2,4 рази, що вартувало міському бюджету м. Надвірної понад 500 тис. грн. Відтак згідно з постановами №2210 та №2358 з 01.01.2017 року скасовано понижуючий коефіцієнт та прирівняно тариф для вуличного освітлення до ринкового, тобто до оптово-роздрібного тарифу, який використовуються для промислових підприємств, бюджетних установ та інших споживачів: вартість електроенергії збільшилась фактично в 5 разів і становила 2,43 грн за 1 кВт. Для м. Надвірної це коштувало 1,2 млн грн, а в межах Івано-Франківської області – це додаткові кошти в сумі понад 30 млн грн.

Наприкінці 2018 року НКРЕКП зробила черговий "подарунок" для місцевих громад: прийняттям чергової постанови повністю скасувала тарифні коефіцієнти, нічний тризонний облік, через що в міському бюджеті м. Надвірної на 2019 рік необхідно додатково відшукати кошти в сумі близько 1,5 млн грн, щоб місто не відключати від зовнішнього освітлення

"Міста і села можуть поринути у пітьму. У нас в районі вже є села, які не мають можливості легально закупити електроенергію,  додав мер Надвірної. – В області може назріти колапс житлово-комунального господарства у зв’язку з тим, що обленерго не зможе законно продавати електроенергію, а якщо і буде, то буде за завищеними цінами. Ми зобов’язані переглядати тарифну політику".

Андрійович зазначив також, що органи місцевого самоврядування протягом двох років не отримують субвенцій на компенсацію різниці у прийнятих і фактичних тарифах.

Виконавчий директор Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України Юрій Стефанчук запевнив, що АМІ намагається максимально швидко реагувати на проблеми, з якими стикаються органи місцевого самоврядування.

2

"Ми підготували звернення до вищого керівництва держави, щоб вони прийняли відповідні рішення і закон №9406 ("Про внесення змін до деяких законів України щодо безперебійного постачання електричної енергії суб’єктам господарювання, що надають комунальні послуги та коригування цін/тарифів на комунальні послуги"), якщо ми говоримо про ринок електроенергії, що дозволить органам місцевого самоврядування у перехідний період мати можливість забезпечувати світлом та теплом, виконувати якісно свої обов’язки",  констатував Стефанчук.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: