fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Політика
  • Місцеве самоврядування у селах залишилось без доходів, тому фінансовою опорою для них має стати район, – Дерев'янко

Місцеве самоврядування у селах залишилось без доходів, тому фінансовою опорою для них має стати район, – Дерев'янко

Політика 12:13, 04.03, 2015

Районна влада повинна дбати про свої територіальні громади. Відтак, якщо люди усім селом відмовляються передавати на баланс району освітні заклади чи заклади культури, районна рада має внести зміни до бюджету району та забезпечити фінансування цих об'єктів сповна.

Про це заявив народний депутат України, член ради політичної партії "ВОЛЯ" Юрій Дерев'янко на зустрічі з сільськими та селищними головами Богородчанського району.

"Якщо територіальна громада відмовляється передавати на баланс оперативного управління садочки чи клуби, то районна рада повинна прийняти рішення про внесення змін до бюджету району і забезпечити субвенцією сільську чи селищну раду, яка піде на утримання таких закладів. Це є норма закону, яка обов'язкова для виконання", – наголосив Дерев'янко.

Приклад непорозуміння з районною владою — село Старуня Богородчанського району, що досі живе без затвердженого бюджету на 2015 рік. Сільський голова Іван Мосюк пояснює, що бюджетними нововведеннями місцеве самоврядування у селах загнали в глухий кут, бо забрали дохідну частину бюджету сіл. У Старуні ці гроші йшли на фінансування двох клубів і місцевої пожежної команди. Досі самі заробляли до 70% потрібної суми, а решту коштів надходило з державного бюджету.

"Районна рада всупереч закону прийняла рішення: фінансувати з районного бюджету дошкільні заклади чи будинки культури, які передані в оперативне управління або в оренду. У той час, як за законом передбачено два варіанти розвитку подій – або районний бюджет фінансує такі заклади, або якщо громада відмовляється передавати ці об'єкти на баланс району, то в сільський бюджет повинна надійти субвенція для фінансування цих закладів", — зауважив сільський голова Старуні Іван Мосюк.

За словами народного депутата, закон не зобов'язує районну владу діяти саме таким чином, але передбачає цю можливість. Відтак подібних непорозумінь між районом та сільським головами не повинно бути, адже від цього найперше страждають люди.

"Не може ніхто із чиновників району зловживати своїми повноваженнями і не ухвалювати відповідні зміни до бюджету, тобто не забезпечити фінансуванням сільські чи селищні ради, якщо ті не передали в оперативне управління дошкільні заклади та об'єкти культури", – підсумував політик.

Загалом сільські голови нарікали на те, що місцеве самоврядування на селі залишилось без грошей та повноважень. 

"Виходить, що сільський голова з бухгалтером мають ходити від хати до хати і збирати податок на нерухомість, піти до магазину і просити підприємців, щоби ті продавали більше алкоголю та сигарет, бо акциз піде на розвиток спорту",  нарікав сільський голова Старих Богородчан Ярослав Здарка.

Питання фінансування місцевого самоврядування у селах та селищах може вирішитись цього тижня, коли збереться Верховна Рада.

Нагадаємо, у Парламенті зареєстровано пакет законопроектів щодо забезпечення фінансової самодостатності органів місцевого самоврядування (законопроекти №1900, 1899, 1898, 1159). Юрій Дерев'янко зазначив, що громади мають мати власні доходи. Це хоча б 25% з податку доходів фізичних осіб, 50% з рентної плати за вирубку лісів. Також, за його словами, необхідно повернути субвенції на утримання доріг, освітні та медичні субвенції.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: