fbpx

Містика й готика: Дара Корній презентувала романи-фентезі на Прикарпатті. ВІДЕО

Культура 15:16, 16.05, 2019

В Івано-Франківську, Долині та Калуші відбулися зустрічі з відомою авторкою українського фентезі Дарою Корній. На них письменниця презентувала свої нові романи.

Романи "Сузір’я Дів" та "Місяцівна" презентувала під час туру на Прикарпаття відома українська письменниця, журналістка, волонтерка, лауреат премії "Коронація слова" Дара Корній. 

Перша зустріч із прихильниками відбулася в Івано-Франківську в книгарні "Є". В Долині презентацію назвали літературною містерією, а авторку  "мольфаркою української прози". В Калуші ініціаторкою проведення зустрічі містян з відомим прозаїком виступила фанатка романів письменниці Віра Тироус. 

"Я побачила, що у неї відбудеться презентація в Долині та Івано-Франківську, і вирішила, а чому б її не запросити до Калуша. Тоді я зв’язалася з нею у Фейсбуці  десь через 15 хвилин вона мені відписала, що головне зібрати людей, яким це буде цікаво. Не очікувала, що письменниця так легко відгукнеться на пропозицію.

Окрім того, спілкування було таким теплим і щирим, неначе ми давно знайомі, хоча я її ніколи не бачила, тільки читала книги. Взагалі її творчість підкупила мене щирістю. Дара Корній дуже вдало експериментує з жанрами. У її прозі є все: і психологія, і містика, і фентезі, і міфологія. Для мене цей автор  новатор в українській літературі",  розповіла ВІКНАМ організаторка зустрічі.

У романі "Сузір’я Дів" переплітаються жіночі долі, пов’язані давнім амулетом, фатальним прокляттям і родинною історією, яка рясно скроплена моторошними таємницями, лукавими інтригами, безневинною кров’ю, підступними зрадами, безоглядною самопожертвою, справжнім коханням, що густим шлейфом тягнеться за  героїнею Василиною від XVІІІ століття і до наших днів.

У романі "Місяцівна" героїню Терезу кличуть Місяцівною за незвичну зовнішність, бо таких, як вона,  альбіносів  називають людьми Місяця. Мама Василина, прагнучи врятувати її після автомобільної аварії, передає старовинний оберіг  лунницю, що багато століть супроводжує жінок із давнього шляхетного роду Коморовських. Однак після цього життя Терези кардинально змінюється: з настанням повні щось лихе наче вселяється в дівчину  і вона опритомнює на старому сокальському цвинтарі з кров’ю під нігтями та присмаком крові в роті.

Дарія Корній розповідає, що сюжет в її творах розгортається в провінційних містах:

"Мої романи про маленькі міста, які цікаві своєю історією, давниною, автентичністю, але, на жаль, чомусь призабуті. Ці твори будуть цікаві для людей, які мають інтерес до історії рідного краю, молоді, адже в романах є екшн і пригоди. Окрім того, в них присутня містика, готика, психологічні портрети. Також є розповідь про боротьбу за владу, що наразі дуже актуально, і на що здатна людина, яка хоче отримати булаву".

Довідково: Дару Корній називають «українською Стефані Майєр» та королевою українського фентезі. Авторка 15 книг, лауреат літературного конкурсу «Коронація слова». Письменниця, яка у своїй творчості звертається до прадавньої міфології, будить у душах українське світовідчуття, відкриває предвічний світ слов’янських богів та духів, світ любові, довіри і взаєморозуміння.

Мешкає Дара Корній (справжнє ім’я – Мирослава Замойська) у Львові, працює у Львівській національній академії мистецтв. Писала спочатку для дитячої аудиторії, для журналів «Ангелятко», «Ангеляткова наука» та для підлітків (журнали «Крилаті», «Однокласник»). Перший її виданий великий твір опублікувало видавництво «Клуб сімейного дозвілля» 2010 року. Це був роман «Гонихмарник», написаний в жанрі міського фентезі. Роман приніс авторці третю премію літературного конкурсу «Коронація слова» у 2010 році в номінації «Роман», був удостоєний відзнаки «Дебют року» від видання «Друг читача» та став лауреатом премії асамблеї фантастики «Портал-2011» – «Відкриття себе» ім. В. І. Савченко. Після «Гонихмарника» були «Тому що ти є» та диптих «Зворотній бік», потім ще багато книг, найновіші з яких – «Сузір’я дів» та «Місяцівна».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: