fbpx

Молоді прикарпатські дизайнери представили "Весняні акорди"

Стиль життя 00:40, 21.05, 2014

Дати можливість студентам та молодим фахівцям проявити свою фантазію, кваліфікованість, уміння бачити та творити модельний одяг на основі народних традицій - головне завдання другого Прикарпатського фестивалю-конкурсу дизайну одягу з мотивами народного мистецтва “Весняні акорди”.

Цього року конкурс проходив вже вдруге і учасників в порівнянні з минулим роком побільшало в рази. Навіть довелось проводити попередній відбір. Похизувались своїми втіленими фантазіями 22 молодих дизайнерів не тільки з Прикарпаття, а й зі Львівщини, Києва, Чернівців.

За словами засновника та організатора заходу, голови громадської організації “Роса Карпат” Марії Чулак, сучасний український одяг набирає популярності і попит на нього є:

«Я бачу, що багато молоді – і в Києві, і в Донецьку, і в інших регіонах — цікавиться і одягає сучасний український одяг. Я бачу, що це не є чимось недоступним чи небажаним. Багато хто так вдягається. Навіть до мене вже підходили глядачі, які питали, чи можна буде придбати собі щось з конкурсу».

Творчі конкурси серед учасників пройшли у чотирьох номінаціях: “Плаття”, “Костюм”, “Колекція”, “Аксесуари”. Колекції оцінювало компетентне журі.

Перемогу здобули:

У номінації «Плаття»:

І місце – Іванна Скрипничук (Косів), весільна сукня за буковинськими мотивами;

ІІ місце – Юлія Кушнір (Київ), колекція жіночого одягу «Либідь»; Ткачук Надія (Косів), сукня;

ІІІ місце – Лілія Авдєєва (Київ), колекція концептуального молодіжного одягу за мотивами вишивки Східного Поділля.

У номінації «Костюм»:

І місце – Уляна Мороз (ПНУ), жіночий костюм;

ІІ місце – Юлія Маслій та Людмила Бойчук (ПНУ), жіночий костюм;

ІІІ місце – Тетяна Римар та Тетяна Критович (Косів), комплект жіночого одягу «Подолянка»; Василина Христонько та Наталія Васильків (Косів), комплект обрядового одягу.

У номінації «Колекція»:

І місце – Марія Бабій (Івано-Франківськ), колекція одягу «Барви замріяних гір»; Іванна Собань (Чернівці), колекція жіночого одягу «Три грації»;

ІІ місце – Олена Істратій (Чернівці), колекція «Промінь світла»;

ІІІ місце – Наталія Васильків, Христина Матійчик, Василина Христонько, Василина Яців (ПНУ), колекція сучасного одягу «Шовкова косиця».

У номінації «Аксесуари»:

І місце – відділ художнього металу Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника, колекція аксесуарів «Відлуння минулого»;

ІІ місце – Марина Феокуняк (Косів), колекція молодіжних жилетів «Свіжий подих давнини»;

ІІІ місце – Оксана Дричак, Марія Іванців, Уляна Максимчук, Наталя Паук, Наталя Проць, Юлія Снєгірьова, Уляна Стефанів (ПНУ), колекція жіночих жилеток «Покутянка».

Марія Чулак зазначає, що родзинкою «Весняних акордів» став показ традиційного одягу старшого покоління:

«Ми показали, з чого все починалося. В нас є поважні івано-франківські пані, які мають свої колекції старовинного одягу від своїх пращурів. Вони сьогодні їх одягнули і показали гостям фестивалю».

12

Більше фото за посиланням.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: