fbpx

МОН оновило історію для 6 та 11 класів

Суспільство 16:42, 03.12, 2018

Міністерство освіти та науки оприлюднило для громадського обговорення проект доопрацьованих програм з історії України для 6 та 11 класів.

Про це повідомляє прес-служба МОН.

“Міністерство освіти і науки України пропонує для громадського обговорення проекти доопрацьованих програм для 6 та 11 класів. На виконання наказу Міністерства освіти і науки України від 02.10 .2018 №1046 було доопрацьовано програми для 6 та 11 класів”,  йдеться у повідомленні.

Зокрема, для 6 класу пропонується інтегрований курс “Всесвітня історія. Історія України” обсягом 70 годин. Як зазначено в описі курсу, його завданнями, зокрема, є формування в учнів “розуміння цивілізаційної значущості стародавнього періоду в історії України, Європи та світу в цілому, античної цивілізації як основи для подальшого розвитку європейських суспільств”.

Курс історії України для 11 класу охоплює період з 1945 по 2018 рік і включає 6 розділів: Україна в першому повоєнному десятилітті; Україна в умовах десталінізації; Україна в період системної кризи радянського ладу; Відновлення незалежності України; Становлення України як незалежної держави; Творення нової України, який охоплює суспільно-політичне життя України в 2005-2013 рр. Серед запропоноваго змісту навчального матеріалу: передання Кримської області до складу УРСР; масовий штучний голод 1946-1947 рр; національно-визвольний рух у 1944-1950-х рр. на території України; XX з’їзд КПРС; українці в повстаннях у таборах ГУЛАГу, ліквідація ГУЛАГу, зародження дисидентського руху; становище кримських татар у місцях депортації та їх боротьба за повернення на батьківщину.

У розділі “Відновлення незалежності Україні” пропонується вивчати початок перебудови в СРСР, відродження пам’яті про Голодомор 1932-1933 рр., а також внесок української діаспори у відродження України, народний рух України за перебудову, “Студентська революція на граніті”, створення Автономної Республіки Крим тощо.

У розділах 5 та 6, присвячених найновітнішій історії України, йтиметься про Конституцію 1996 року, особливості багатопартійної системи, Помаранчеву революцію. Також увага буде приділятися суспільно-політичному життю України у 2003-2013 років, Євромайдану і Революціїї Гідності, виборам 2014 року. Крім того, будуть розглянуті теми розгортання Російською Федерацією “гібридної війни” проти України; анексія Криму, воєнні дії на сході України від АТО до ООС.

Ознайомитися з програмами можна на сайті Міністерства освіти та науки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: