fbpx

Моряку Ейдеру з Прикарпаття не можна залишатись у московському СІЗО – хлопець потребує комплексної діагностики

Суспільство 09:31, 01.02, 2019

Українського моряка Андрія Ейдера, який перебуває у полоні у Москві, необхідно якнайшвидше перевести до медичного закладу високої кваліфікації для подальшого лікування.

Про це йдеться у висновку українського МОЗ на запит адвоката військовополоненого, який отримала ТСН.

Українські медики, вивчивши надані російською стороною медичні висновки, а також інформацію, отриману шляхом опитування хлопця, дійшли попереднього висновку про наступні діагнози:

"Осколкове поранення правої кисті, осколкові поранення правого стегна (ушкоджено м'язи стегна, чужорідні металеві тіла в верхній і середній третині стегна, дефект м'яких тканин по передній поверхні, осколкове поранення і забиття лівого колінного суглоба, чужорідне тіло в нижній третині лівого стегна. Частково втрачена функція правої та лівої нижньої кінцівки. Виходячи з даних, отриманих консулом, розмір ран нижніх кінцівок 3-4 см… По симптоматиці його стан після поранення відповідає контузії легко-середнього ступеня тяжкості і двобічної акубаротравми з розвитком на даний момент стійкого постконтузійного синдрому".

Українські медики нарікають, що у Керчі хлопцю, вочевидь, було надано неповну допомогу, адже чужорідні тіла та нежиттєздатні тканини з кінцівок мали витягти. Лікарі кажуть, що кульгання та очевидне відчуття болю під час ходьби свідчить про негативні наслідки, що розвивається через уламки в тілі.

"Задля забезпечення лікування та реабілітації хворий Ейдер Андрій Дмитрович потребує розширеного лабораторного обстеження та постійного лабораторного супроводу у подальшому, утьтразвукового та рентгенологічного обстеження кінцівок, комп'ютерної томографії нижніх кінцівок… Хворий також потребує неврологічного лікування. Необхідно уточнити характер судом, на які він скаржився під час опитування",  зазначається у висновку і наголошується на необхідності операції.

Медики МОЗу кажуть, що вочевидь ці дії неможливо провести в межах СІЗО, і пропонують виконати зазначений комплекс дій у лікарнях МОЗ чи Міноборони України. Також зазначається, якщо Ейдера неможливо доправити в Україну, та таке високотехнологічне лікування можливе у московському Інституті Скліфосовського або аналогічних закладах на території РФ.

Рішення про їх проведення більшістю ухвалив керівний орган Асамблеї. На термінових дебатах мають ухвалити резолюцію про зростання напруги в Азовському морі і Керченській протоці. 

Нагадаємо, у неділю, 25 листопада, прикордонні кораблі РФ здійснили відверто агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України та захопили в полон три українські судна та членів екіпажу. З’явилась інформація про поранених українських військових моряків, яких захопила Росія у Керченській протоці. Загалом 23 полонених, наймолодшому – лише 18, і ним виявився прикарпатець Андрій Ейдер.

В окупованому Криму усіх українських моряків заарештували на два місяці. Після цього моряків доправили в СІЗО у Москві. Усіх їх звинувачують у нібито незаконному перетині російського кордону. Пізніше всі українські моряки визнали себе військовополоненими Росії.

У середині січня 2019 року суди у Москві розглянули питання подовження запобіжного заходу морякам. Клопотання адвокатів про поводження з ними як з військовополоненими або ж зміну запобіжного заходу судді відхилили і подовжили їм арешти до 24-26 квітня.  

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: