fbpx

МОЗ попередило медзаклади про відповідальність за фейки

Здоров'я 17:25, 07.12, 2018

З різних регіонів до Міністерства охорони здоров'я України надходять запитання і скарги на фейкові повідомлення, що стосуються підписання декларацій із лікарями.

З цього приводу роз‘яснення в мережі дала в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

"Закінчується перший етап реформи в охороні здоров’я. В зв’язку з цим з 2019 року прийом сімейного лікаря та всі медичні послуги будуть платні для пацієнтів, які не підписали декларацію з сімейним лікарем" – бачили такі чи подібні оголошення? Це неправда!" – пише Супрун. 

Подібні повідомлення від амбулаторій та інших медзакладів в МОЗ надсилають люди з різних міст України. Суть фейкових оголошень така: зверніться до нас терміново, щоб обрати свого лікаря, бо "з нового року все стане платним".

"Це або погана поінформованість керівництва медзакладів щодо змін, або один із дуже невдалих проявів конкуренції за пацієнта", – зазначає Супрун.

1

Сьогодні Міністерство охорони здоров'я України надіслало листа у Департаменти та управління охорони здоров’я всіх регіонів України з роз’ясненням та попередженням.

"Сподіваюся, на місцях оперативно донесуть цю інформацію до медзакладів", – додає в.о. міністра.

Щоби не бути введеним в оману, треба знати таке:

По-перше, до червня 2019 року включно всі комунальні медичні заклади, в яких працюють сімейні лікарі, терапевти та педіатри, отримуватимуть оплати за договором з НСЗУ Національна служба здоров'я України також за пацієнтів, які не підписали з ними декларації, але проживають на території обслуговування медичного закладу.

Тобто конкретно з нового року нічого не зміниться для пацієнта. Навіть без декларації він може прийти до амбулаторії й безоплатно отримати допомогу.

"Якщо бачите оголошення, яке намагається вас переконати в інакшому, не потрібно одразу ж бігти в ту ж амбулаторію, якщо не планували там обирати собі лікаря. У вас ще достатньо часу, щоб обрати спеціаліста там, де забажаєте", – додає МОЗ.

По-друге, навіть після червня наступного, 2019, року пацієнти, які не обрали свого лікаря або перебувають в іншому місті чи селі, можуть отримати невідкладну допомогу безоплатно.

"Чи є у вас свій лікар, чи ні, якщо ви знаходитеся у невідкладному стані й потребуєте первинної медичної допомоги – вам її нададуть безоплатно у будь-якому медзакладі, де працюють сімейні лікарі, терапевти та педіатри", – обіцяє МОЗ.

"Сенс трансформації первинної медичної допомоги в тому, щоби пацієнти вільно обирали своїх лікарів. Примусово ходити до лікаря лише в певний медзаклад не мусить ніхто!" – наголошує МОЗ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: