fbpx

МОЗ скасувало талони до лікаря, медкарти для вступу в школи і садки та диспансеризацію

Суспільство 07:46, 14.03, 2018

Міністерство охорони здоров'я скасувало застарілі форми первинної облікової документації. А разом із ними і деякі системні медогляди.

"Ми переходимо на нову філософію збору статистики: має заповнюватись тільки потрібна інформація, в зручному форматі та місці", – прокоментувала новації у мережі міністр охорони здоров’я Уляна Супрун.

Набрав чинності наказ МОЗ № 157, який скасовує необхідність заповнення цілої низки застарілих форм:

– Скасовуються останні талони в медичних закладах – талон амбулаторного пацієнта (025-6/о), талон на прийом до лікаря (025-4/о) та талон для реєстрації заключних (уточнених) діагнозів(025-2/о).

– Скасовується контрольна карта диспансерного нагляду № 030/о.

"Диспансеризація" – регулярний огляд здорових людей – не існує і не визнається в цивілізованих країнах світу як ефективна модель охорони здоров’я. Крім того, майже всюди "диспансеризація" в Україні проводиться на папері. По суті лікарі заповнювали стоси форм, які взагалі не мали ніякого сенсу. Україна переходить на модель регулярних скринінгових оглядів по групах ризику з середини року. Ця модель є традиційною для цивілізованих країн світу.

– Скасовується Книга запису викликів лікарів додому (№ 031/о)

Лікар не буде зобов’язаним звітувати про відвідування усіх пацієнтів, що повідомили реєстратуру. Усе звітування зводиться до 4 цифр в день: загальна кількість звернень до лікаря дорослих і дітей та кількість відвідувань дорослих та дітей вдома.

– Скасовується форма № 025-3/о "Медична карта студента".
У всіх студентів буде звичайна амбулаторна картка.

– Скасовується медична карта дитини для вступу в школу та дитячий садок.
Діти мають пройти тільки звичайні медичні огляди у свого лікаря та отримати стандартну довідку.

– Припинив існувати "Журнал реєстрації амбулаторних хворих".
Форма 074/о стає "Журналом реєстрації амбулаторних пацієнтів". Адже у людини може бути безліч причин для звернення до лікаря, окрім безпосередньо хвороби.

В новому журналі реєструються звернення всіх пацієнтів в амбулаторії та вдома. Для кожного звернення кодується причина звернення пацієнта, код діагнозу та дії лікаря за кодами ІСРС-2.

З розгортанням електронної системи охорони здоров’я всі записи в журналі формуватимуться автоматично з записів амбулаторної карти.

"Сьогодні ми зробили перший крок, яким ми відкриваємо велику програму з переходу на електронний формат обліку. У результаті має залишитися лише один вид амбулаторної карти, який буде враховувати особливості надання медичної допомоги дорослим і дітям", – пояснила міністр.

Більше про наказ МОЗ № 157 тут. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: