fbpx

МОЗ закликає вакцинувати дітей і дорослих від дифтерії

Суспільство 18:10, 19.01, 2018

Міністерство охорони здоров'я рекомендує провести вакцинацію дітей та ревакцинацію дорослих від дифтерії.

Про це йдеться на сайті МОЗ.

"У зв'язку з небезпечністю хвороби та низьким рівнем охоплення щепленнями в Україні МОЗ рекомендує вакцинацію для дітей і ревакцинацію для дорослих. Для лікування дифтерії в Україні наявна протидифтерійна сироватка. Єдиний спосіб захиститися від дифтерії і попередити розвиток небезпечних ускладнень – вакцинація для дітей і ревакцинація для дорослих (кожні 10 років)", – йдеться у повідомленні.

У МОЗ нагадали, що щеплення від дифтерії дітям можна зробити безоплатно цільноклітинною вакциною проти кашлюку, дифтерії та правцю АКДП, яка забезпечує найкращий захист. Також наявна безкоштовна вакцина для профілактики дифтерії та правця АДП та вакцина для профілактики дифтерії та правця із зменшеним вмістом антигена АДП-М, яку застосовують для дорослих.

На 1 січня 2018 в Україні наявні 2,7 млн доз вакцини АКДП, 700 тис. доз АДП та 6,1 млн доз АДП-М.

За 11 місяців 2017 року 45,4% дітей віком 18 місяців отримали три дози вакцини АКДП, 38,7% дорослих захищені від дифтерії вакциною АДП-М.

Для лікування дифтерії в Україні наявні 900 доз протидифтерійної сироватки, які як гуманітарну допомогу Україна отримала наприкінці 2017 року. Препарати мають сертифікат якості GMP, що гарантує, що продукція постійно виробляється і контролюється за стандартами якості, які відповідають її призначенню, та відповідно до вимог реєстраційного досьє.

Також на 2018 рік МОЗ заклало в бюджет 40,2 млн гривень для закупівлі сироваток та імуноглобулінів для лікування хворих на небезпечні інфекційні захворювання, що супроводжуються високим рівнем смертності, серед яких і дифтерія. Препарати будуть придбані через міжнародні організації і відповідним чином зареєстровані, наразі йде планування закупівель.

Зазначається, що дифтерія небезпечна тим, що без негайного введення сироватки близько 50% хворих можуть померти, навіть з сироваткою залишається ризик смерті до 20%.

КУРС писав, що франківців попередили: після кору прийде дифтерія. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: