fbpx

МОЗ закупило препарат "Совалді" проти гепатиту С по 10 250 гривень

Здоров'я 20:33, 22.02, 2017

Міністерство охорони здоров'я провело прозорі закупівлі і вважає їх перемогою.

Ліки проти гепатиту С стали доступніші, повідомила на своїй сторінці в мережі міністр охорони здоров'я Уляна Супрун.

Сьогодні підписали Мирову угоду між Міністерством охорони здоров’я України та американською біофармацевтичною компанією Gilead.

У рамках Угоди компанія Gilead гарантує, що ціни по програмах публічних закупівель становитимуть 250 доларів за дозу препарату "Совалді". На відміну від європейський країн, де лікування "Совалді" становить десятки тисяч доларів, для України аналогічний курс коштуватиме 750 доларів. Згідно з даними моніторингу пацієнтських організацій препарат "Совалді" уже є у продажі в аптечних мережах за ціною 10 250 грн, тоді як генерик, який раніше був доступний на ринку, коштує 15 001 грн.

"Це справжня #перемога для українських пацієнтів, адже доступні ліки означають більше врятованих життів!" – пише Супрун.

Така ціна запропонована компанією в рамках глобальної Програми доступності ліків (Global Access Program), до якої Україна була включена в липні 2016 року. Метою Програми є розширення можливостей доступу пацієнтів до інноваційних препаратів для лікування гепатиту C та інших небезпечних для життя хвороб. 

У світі на гепатит С хворіють 130 – 150 мільйонів людей. У значної кількості пацієнтів із хронічною інфекцією розвиватиметься цироз або рак печінки. Щорічно від пов'язаних із гепатитом С хвороб помирає 700 000 людей, хоча 90% інфікованих можна було б вилікувати, якби вони мали доступ до лікування.

Вакцини від гепатиту С не існує, саме тому важливо проводити перевірки та контролювати своє здоров’я, а у разі виявлення хвороби відповідально поставитися до лікування, наголошує міністр. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: